Dinsdag: leven met borstkanker

Ik ben 51 jaar en heb (had) borstkanker. Inmiddels ben ik succesvol geopereerd en zie verdere behandeling als bestraling en chemo vol vertrouwen tegemoet.

Margriet Kruyver en Amsterdam

Ik ervaar mijn leven als enorm rijk in veel opzichten, vol ervaringen, contact met anderen (fantastische familie, vrienden, collegae, studenten), plezier, genot, ontwikkeling, en ook verdriet en pijn. Die horen erbij. Leven is ervaren en ik sluit mij aan bij het spreekwoord dat zegt ‘in iedere ervaring ligt een geschenk besloten’.

Wie durft er nu de beslissing te nemen dat een leven als dat van mij, dat zo groot is en rijk aan ervaringen, beter niet geleefd had kunnen worden, omdat er kanker geconstateerd is? De ervaring van deze ziekte komt mij voor als een minuscuul moedervlekje op een overigens kerngezond lichaam. Ook deze ervaring, hoewel heus niet altijd prettig, brengt weer nieuwe inzichten met zich mee. Ik geniet van mijn leven. Ook nu. Iedere dag, ieder uur en iedere minuut.

Niemand heeft het recht te besluiten dat een embryo van een mens met kans op kanker louter om dit ene feit, niet de moeite waard zou zijn om geleefd te worden.
Het is in mijn ogen goedbedoelde nonsens en zelfs onnadenkende arrogantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden