Dinsdag 9 juni: Dit is vandaag belangrijk

Gaat een NAVO-flitsmacht ons beschermen tegen de 'groene mannetjes', de Russen? Moeten we een dashcam installeren in de auto? Verder krijgen we vandaag een nieuwe Eerste Kamer en weet een hoogleraar het niet zo zeker, met de 'zegeningen' van de deeleconomie. Dat en veel meer in dit overzicht om de dag goed te beginnen.

Pieter Sabel
Na de annexatie van de Krim, waar 'groene mannetjes' opdoken die in feite Russische militairen bleken, vrezen de Letten dat zij ook het slachtoffer zouden kunnen worden van een dergelijke operatie. Beeld getty
Na de annexatie van de Krim, waar 'groene mannetjes' opdoken die in feite Russische militairen bleken, vrezen de Letten dat zij ook het slachtoffer zouden kunnen worden van een dergelijke operatie.Beeld getty

Terwijl u sliep...

...bleek dat bij de Nederlands-Vlaamse organisatie Taalunie een hevige richtingenstrijd woedt. De Taalunie dreigt zelfs uiteen te vallen.

...stelde FNV Transport en Logistiek dat zzp'ers bij PostNL (de pakketbezorgers met name) soms minder dan het minimumloon verdienen.

...bleek uit onderzoek dat bedrading van micro-elektronica mogelijk helpt tegen epilepsie.

...werd bekend dat een man die dood uit zijn woning in Venlo werd gehaald daar vermoedelijk weken heeft gelegen.

...werd duidelijk dat zondagavond een vrachtwagen met voornamelijk kinderen aan boord in een ravijn in Peru is gestort. Daarbij zijn zeker 17 doden gevallen.

Straks in het nieuws

11.00 uur
De rechter in Den Bosch beslist of de vrouw van een overvallen juwelier in Deurne alsnog wordt vervolgd. De vrouw schoot twee overvallers dood en werd in eerste instantie vrijgesproken. Nabestaanden willen afdwingen dat ze wordt vervolgd.

13.00 uur
De nieuwe Eerste Kamer wordt geïnstalleerd. Onder de nieuwe leden is de jongste senator tot nu toe: Christine Theunissen. Zij is 29. Ze zit in de senaat namens de Partij voor de Dieren.

14.00 uur
Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek inreed, hoort of justitie hem gaat vervolgen voor het veroorzaken van het fatale ongeluk. Zijn advocaat denkt dat het Openbaar Ministerie de truckchauffeur zal beschuldigen van dood door schuld. Door het ongeluk eind september 2014 kwamen drie mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

16.15 uur
De Tweede Kamer praat over de rol van de NS in de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat proces liep uit op een debacle voor het spoorbedrijf en leidde uiteindelijk vorige week tot het ontslag van NS-topman Timo Huges.

Ook vandaag
De strafzaak tegen komiek en acteur Bill Cosby gaat verder in de Verenigde Staten. Cosby wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Ook wordt hij beschuldigd van laster, die aanklacht proberen zijn advocaten vandaag ongedaant te maken.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

De nieuwe NAVO-flitsmacht die Oost-Europa tegen Rusland moet beschermen begint vandaag aan een oefening. Is dat een goed antwoord op de 'hybride oorlog', zoals het Kremlin die voert in Oekraïne? Wat te doen als de oostelijke NAVO-lidstaten op dezelfde wijze worden geconfronteerd met de grote, agressieve buurman? Een analyse (+)

Lees ook dit interview met de Letse defensie-expert Janis Berzins. 'Zodra hier groene mannetjes opduiken, krijgen ze de volle laag. We zullen geen moment aarzelen.' (+)

Een Turks schip arriveert in de havan van Gdynia, in Polen, als onderdeel van een NAVO-oefening. Beeld epa
Een Turks schip arriveert in de havan van Gdynia, in Polen, als onderdeel van een NAVO-oefening.Beeld epa

De ingedutte Taalunie, de hoeder van de Nederlandse taal die bekend is van het Groene Boekje, moest zichtbaarder worden. De nieuwe algemeen secretaris Geert Joris ging meteen aan de slag. Twee jaar later is er veel onrust onder neerlandici. De Taalunie dreigt zelfs uiteen te vallen. 'Er gaat kennis van de taal verloren.' (+)

De zo geprezen deeleconomie is verworden tot het speelterrein van enkele almachtige platforms die steeds meer rekenen voor hun diensten, zegt hoogleraar Juliet Schor van Boston College, in Nederland vanwege een congres over de deeleconomie. 'De slogan van Google, een van de grootste investeerders van Uber, is: don't be evil. Uber schendt dat motto als je het mij vraagt.' (+)

null Beeld Getty Images / beeldbewerking de Volkskrant
Beeld Getty Images / beeldbewerking de Volkskrant

Bij de koffieautomaat

De Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft het Iraanse parlement tot woede gedreven met een door haarzelf samengestelde islamitische outfit. Ze droeg afgelopen weekeinde een ensemble bestaande uit een zwarte legging, een strakke jas met een rits van voren en een blauwe hoofddoek, die ze zorgvuldig boven op haar blonde haar had gedrapeerd. 'Extreem rare kleding', oordeelde de Iraanse website Nasim-online.

U kent die filmpjes wel van ongelukken of net-niet ongelukken die zijn gemaakt met een dashcam: een camera op het dashboard van een rijdende auto. Ook in Nederland rukken ze op, en de politie riep gisteren zelfs op ze in alle auto's te laten plaatsen. Goed idee of niet? (+)

En wel eens in Parijs geweest en een slotje gehangen aan de Pont des Arts? Dat kan niet meer. De befaamde slotjesbrug over de Seine is een brug voor straatkunst geworden. Vorige week ruimde de gemeente Parijs 700 duizend tot een miljoen liefdessloten op, met een totaal gewicht van 45 ton. De toerist, de Parijzenaar: ze zien het met gemengde gevoelens aan. (+)

Oh, en het weer? Vandaag drijven geregeld wolkenvelden over het land. Er is ook wel af en toe zon, vooral in het zuiden. De kans op regen is en blijft klein. Het hele weerbericht staat hier.

Europarlementariër Marietje Schaake op de voorpagina van een Iraanse krant. Beeld .
Europarlementariër Marietje Schaake op de voorpagina van een Iraanse krant.Beeld .
Toeristen op de vernieuwde Pont des Arts in Parijs. Beeld Bart Koetsier
Toeristen op de vernieuwde Pont des Arts in Parijs.Beeld Bart Koetsier

Populair het afgelopen etmaal

'Ik ben de man van drie ton' (+) Op de koffie bij een graaiende zorgbobo.

'Grieken zien niets in werkethiek' (+) Met haar harde kritiek op de houding van de Grieken in de eurocrisis heeft de Griekse schrijfster zich de woede van haar landgenoten op de hals gehaald.

Gezin van flat gevallen meisje (8) bekend bij hulpverlening

Daar was het weer: een 'heftig verhaal' (+) De televisiecolumn van Jean-Pierre Geelen.

Hij was veel mooier, maar dat wist hij zelf niet (+) De column van Aaf Brandt Corstius

Obama waarschuwt EU voor gevolgen van Grexit

De Amerikaanse president Obama en Bondskanselier Merkel, gisteren in Elmau. Beeld epa
De Amerikaanse president Obama en Bondskanselier Merkel, gisteren in Elmau.Beeld epa

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

De cartoon van Jos Collignon van vandaag. Beeld Jos Collignon
De cartoon van Jos Collignon van vandaag.Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden