Dinsdag 7 april: dit is vandaag belangrijk

Sjaak Rijke is na ruim drie jaar en vier maanden weer een vrij man, nadat hij door de Fransen uit handen van Al Qaida is gered. Wat moet u nog meer weten om de dag goed te beginnen? Paardenvleesverwerker Willy Selten krijgt zijn straf te horen én hoogopgeleiden verdringen laagopgeleiden van de banenmarkt.

Sjaak Rijke bij zijn bevrijding. Beeld afp

Terwijl u sliep...

...ontdekte men in Tikrit twaalf massagraven met daarin de lichamen van zo'n 1.700 Iraakse soldaten. Terroristen van IS plaatsten, vlak voordat zij in juni vorig jaar de macht grepen in Tikrit, foto's en video's van de executies op sociale media. DNA-testen moeten uitwijzen welke soldaten er precies in de graven liggen.

... bleek de 'afroomwet' tegen het profiteren door topmannen van overnames zo lek als een mandje. De regels zijn namelijk heel makkelijk te omzeilen en dat gebeurt dus ook.

...werd er vlakbij de populaire badplaats Antalya in Turkije een Nederlandse vrouw opgepakt (27) die zich vermoedelijk wilde aansluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze werd gezocht door Interpol, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

... wees een overzichtsstudie uit dat al die afslankprogramma's helemaal niet wetenschappelijk bewezen zijn. Van 32 grote commerciële programma's in de VS is er voor slechts twee bewijs dat deelnemers na een jaar meer gewicht kwijt zijn dan een controlegroep. Het best uit de bus kwam Weight Watchers. Helaas, het blijkt allemaal heel simpel: de crux van gewichtsverlies is het eten van minder calorieën dan je verbruikt.

... bleek dat hoogopgeleiden banen meebrengen naar de stad (denk: koffietentjes en culturele instellingen). Dit zouden juist de banen kunnen zijn die vervuld kunnen worden door werknemers met een minder hoge opleiding, maar het tegenovergestelde gebeurt. Oftewel, hoogopgeleiden pikken banen in. Lees hier over het onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen.

... heeft de Amerikaanse pakketbezorger FedEx laten weten zijn Nederlandse rivaal TNT te willen overkopen. De deal wordt gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder PostNL is voorstander. De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 afgerond.

Van 32 grote commerciële afslankprogramma's is er voor slechts twee bewijs Beeld anp
Irakese soldaten bij de massagraven in Tikrit. Beeld afp
FedEx wil TNT overnemen. Beeld anp

Straks in het nieuws

13:00
Vandaag krijgt vleesverwerker Willy Selten uit Oss zijn straf te horen van de rechter. Selten verkocht paard als rundvlees. Vijf jaar werd er tegen hem geëist.

13:30
De rechter doet ook uitspraak in de zaak tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De vroegere provinciebestuurder heeft zich in de ogen van het OM via allerlei corrupte praktijken laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters. De eis is vier jaar.

20:00
FC Twente en PEC Zwolle strijden vanavond in Enschede om een plek in de finale van de KNVB-beker. Dit is de laatste kans voor de Tukkers om het teleurstellende seizoen nog een beetje kleur geven. PEC Zwolle hoopt opnieuw naar De Kuip te gaan, om daar het bekersucces van vorig jaar te herhalen.

20:00
De Tweede Kamer houdt vanavond een hoorzitting over het beloningsbeleid van banken. Daarbij aanwezig zijn de leden van de Raden van Commissarissen van onder meer ING en ABN Amro.

Op 7 april wordt ook elk jaar de genocide in Rwanda herdacht. Vorig jaar was het precies twintig jaar geleden dat Rwanda het toneel was van de 'snelste volkerenmoord uit de geschiedenis', die van de Hutu's op de Tutsi's. Hoe schreven media daar toen over? Een duik in het krantenarchief.

Ton Hooijmaijers. Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Beeld anp

Mustreads

Na drie jaar en vier maanden is de Nederlander Sjaak Rijke bevrijd uit de handen van terroristen in Mali. Wie was hij? Uit het logboek dat het echtpaar op internet bijhoudt van wat een 'droomreis' had moeten worden, blijkt het risico onderschat te zijn. 'Al Qaida zou hier zitten. We hebben geen idee of het waar is.'

Hoe is het om plotseling een vrij man te zijn? De voormalig Artsen zonder Grenzen-medewerker Arjan Erkel werd twintig maanden vastgehouden door moslimrebellen in de Russische deelrepubliek Dagestan. 'Ik was ineens een beroemdheid en werd op straat herkend. Ik oogde als een spring in 't veld, zeiden mensen. Wilde alles tegelijk.' (+)

Het grootste lek uit de geschiedenis van het internet werd Heartbleed genoemd. Paniek alom. Wat hebben we hiervan geleerd? Niet veel. Honderden bedrijven hebben nog steeds niet alle maatregelen genomen die het gevaar keren. (+)

Rijke doet zich tegoed aan een bord pasta. Beeld afp

'Het is mij nooit gelukt Ayaan te zien als een helder schijnend licht dat ons inzicht verschafte in de ware aard van de islam', schrijft Bert Wagendorp in zijn column. Was Ayaan Hirsi Ali zichzelf, of was ze wat haar entourage van haar had gemaakt? (+)

Bij de koffieautomaat

Dit paasweekeinde trok tijdschrift Rolling Stone een artikel terug over een groepsverkrachting op een Amerikaanse campus, omdat er helemaal geen bewijs voor bleek te zijn. Eerstejaarsstudente 'Jackie' beweerde in het stuk verkracht te zijn door zeven mannelijke medestudenten. De desbetreffende studentenvereniging van de Universiteit van Virginia gaat het blad nu aanklagen. Wie is er wel/niet gebeurd? Lees hier de reconstructie van onze correspondent Arie Elshout. (+)

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat agenten allemaal naar hun hoofd krijgen qua scheldwoorden? Het speciale Team Paraatheid Rotterdam zette drie geluidsopnamen op Twitter. Te horen is hoe een arrestant veelvuldig agenten uitscheldt, onder meer voor 'flikkertje' en 'hoerenjong'.

Beeld afp

Veel ophef in België vorige week over hoe de media berichtten over de zelfmoord van oud-minister Steve Stevaert. Meer dan 65 Belgische studenten vragen in een gezamenlijke open brief om meer aandacht voor de kwaliteit van het nieuws. 'Worden we er wel wijzer van als we zien hoe een lijk uit het kanaal wordt gevist?'

Voor wie zich verheugde op het vervolg van Twin Peaks een flinke domper: David Lynch heeft zich teruggetrokken als regisseur van een nieuwe Twin Peaks-serie. Op Twitter liet hij weten dat er niet genoeg geld in werd gestoken om de serie te maken 'zoals ik vond dat het moest gebeuren'.

Beeld afp

Populair het afgelopen etmaal

Sjaak Rijke werd per toeval ontdekt. De actie was niet bedoeld om Rijke te redden, zei president Hollande. De verblijfplaats van de man die ruim drie jaar geleden werd ontvoerd, was niet bekend.

Het Pakistaanse topmodel Ayyan Ali is onlangs op de luchthaven van Islamabad opgepakt met een half miljoen dollar aan contanten in haar tas. Ze loopt het risico voor lange tijd in de gevangenis te belanden.

'Lieve bankiers, ik wil jullie hierbij een hart onder de riem steken, aangezien echt niemand jullie begrijpt. Er wordt de laatste tijd zoveel van jullie afgepakt. Jullie integriteit, bonussen én werklust', schrijft Soundos El Ahmadi in de gastcolumn van deze week.

Screenshot van Ayyan Ali in een videoclip Beeld -

Elke ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden