Dinsdag 5 mei: dit is vandaag belangrijk

Nederland viert Bevrijdingsdag (en het herstel van de euro). Hillary en Bill Clinton bereiden zich ondertussen voor op een boek dat over hen uitkomt. Alles wat u moet weten om de dag goed te beginnen is in ons ochtendoverzicht te lezen.

Beeld anp

Terwijl u sliep

... blijkt een ruime Kamermeerderheid toch niet zo blij te zijn met de gesloten toegangspoortjes op Rotterdam Centraal. Mensen springen er namelijk gewoon overheen. Ze moeten dus verhoogd worden. 'Het mag geen nationale volkssport worden om te gaan hordelopen op de stations', zegt Betty de Boer (VVD).

... herstelde de euro zich op wonderbaarlijke wijze. Een week geleden dreigde de euro nog minder waard te worden dan 1 Amerikaanse dollar.

... krijgt het merendeel van de 100 duizend werknemers van de sociale werkplaatsen er de komende jaren geen cent salaris bij. De gemeenten hebben daar vanwege bezuinigingen geen geld voor, zeggen ze.

... ontdekten onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc een nieuwe vorm van erfelijke darmkanker.

... overleed de politieagent die zaterdag in New York werd neergeschoten aan zijn verwondingen.

Beeld anp
Beeld anp

Straks in het nieuws

12.00
Nederland viert vandaag dat het 70 jaar geleden is dat de Duitse bezetter zich overgaf. Om 12.00 uur houdt de Israëlische schrijver David Grossman de 5 mei lezing in Vlissingen. Lees alles over Bevrijdingsdag in ons liveblog.

22.15
In de documentaire 'Aan tafel: Achter de schermen bij DWDD' (NPO1) laten redacteuren en Matthijs van Nieuwkerk zien hoe de talkshow tot stand komt. Lees hier een interview met de maakster Heleen Minderaa. 'Ze werken zich daar allemaal de blubber.' (+)

Verder vandaag: een spannende dag voor de Clintons. Vandaag verschijnt in de VS het boek Clinton Cash dat volgens de aankondiging (tromgeroffel) zal onthullen 'hoe en waarom buitenlandse regeringen en mogendheden geholpen hebben Bill en Hillary rijk te maken'. Schimmige donaties in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was, en dat soort zaken.

De Verenigde Naties gaan opnieuw een poging doen om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. Aan tafel uitgenodigd zijn de Syrische regering, de rebellen in het land en met belangrijke landen in de regio, zoals Turkije en Iran. Extremistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) en al-Nusra Front zijn niet welkom.

En: De oudste Nederlander Nelly de Vries-Lammerts uit Amersfoort is jarig en wordt 110 jaar.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Hillary en Bill Clinton.Beeld afp

Mustreads

De Israëlische schrijver David Grossman houdt vandaag de 5 mei lezing in het Zeeuwse Vlissingen ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. 'Ik weet niet of de gemiddelde liberale Europeaan echt bereid is terug te vechten en te strijden voor democratie en tolerantie.' Lees hier het interview. (+)

Anti-islam activiste Pamela Geller (56) is de organisator van de cartoonwedstrijd waar Geert Wilders in Dallas de hoofdgast was. Obama is in haar ogen een moslim die Amerika verraadt. De radicale islam is geïnfiltreerd in Amerikaanse regeringskringen. Wie is zij? (+)

Heeft u de 4 mei lezing van Ian Buruma gemist? Lees de tekst hier terug. 'Omdat wij Nederlanders waren en geen moffen, konden wij ons koesteren in een geheel onverdiende gloed van morele superioriteit.'

Gij zult koken, want dat is goed voor u, zegt men. Maar waarom zou je, nu je alles ook kant-en-klaar kunt krijgen of makkelijk kunt afhalen? Is het de schuld van de magnetron? V onderzoekt het. (+)

Pamela Geller.Beeld ap
Maaltijd.Beeld anp

Bij de koffieautomaat

Vooruit, een stuk van gisteren. Bram Moszkowicz, voormalig strafpleiter, in de Nieuwsbreak. Over het verbond tussen de VVD en de PvdA: 'Er wordt met twee tongen gesproken, een PvdA-tong en een VVD-tong. Dat kust volgens mij niet meer lekker. Ik denk dat de liefde wel over is. De eerste tekenen van een echtscheiding worden zichtbaar.'

Eén keer in de vijf jaar zijn we vrij op 5 mei. Maar niet iedereen. Hoe zit het ook alweer?

Check nog even het weerbericht voordat u zich naar een Bevrijdingsfestival begeeft. De buien worden in de middag zwaarder met een toenemende kans op onweer en zware windstoten, mogelijk tot 90 kilometer per uur.

(tekst loopt door onder cartoon)

Bram Moszkowicz tijdens de presentatie van zijn boek Onkruid.Beeld anp
Collignon.Beeld Collignon

Populair het afgelopen etmaal

1. 'Schutter bijeenkomst met Wilders eerder veroordeeld'

2. 1.247 tot op het bot gekwetsten ontvriendden mij (+)

3. Nederlander vindt half miljard dollar aan olie in Tunesië

4. Verlos ons van de BN'er

5. Ruim 100 mensen springen over NS-poortjes Rotterdam

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden