Dinsdag 30 juni: Dit is vandaag belangrijk

Het belastingstelsel wordt niet hervormd, het Nationaal Hitteplan wordt vandaag van kracht en antwoord op de vraag: is er leven na Mart Smeets? Begin deze zomerdag met ons ochtendoverzicht.

Just Fontein
null Beeld Roger Dohmen
Beeld Roger Dohmen

Terwijl u sliep...

...klapten de onderhandelingen over de hervorming van het belastingstelsel. Het kabinet-Rutte II, dat onderhandelde met oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP, gaat het belastingstelsel niet hervormen.

...ontdekte de Volkskrant dat tweederde van de pensioenfondsen er financieel zo slecht voor staan dat ze herstelplannen moeten inleveren. Daaronder bevinden zich vier van de vijf grootste fondsen.

...zei staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid dat hij meer tijd nodig heeft voor zijn herstelplan voor het stelsel van persoonsgebonden budgetten (pgb's).

...stapte Guus Hiddink op als bondscoach van Oranje.

...besloot de Amerikaanse zender NBC de Miss USA en Miss Universe-verkiezing niet uit te zenden, uit protest tegen beledigende uitlatingen van mede-organisator Donald Trump.

Een serieuze poging?

Het systeem-Rutte kraakt weer in al zijn voegen. De premier hoopt met een nieuwe gelegenheidscoalitie van gedogers het belastingstelsel te hervormen, maar nu al lijkt iedereen op zoek naar de nooduitgang. Lees hier de analyse (+).

Vandaag in het nieuws

Het Nationaal Hitteplan
We maken geen grap: vandaag is het Nationaal Hitteplan van kracht. Wat dat is? En heeft het eigenlijk wel nut? We leggen het u uit in vier vragen. (+)

09:00
De verdrinking van de vijfjarige Jaïro krijgt een vervolg bij de rechter. Zijn 23-jarige neef en 45-jarige eigenares van buitenschoolse opvang moeten zich verantwoorden voor de dramatische gebeurtenis op 22 juli 2013. Het Openbaar Ministerie verwijt het tweetal dood door schuld.

13:00
Regiezitting rechtbank Maastricht: vervalsen postzegels, witwassen, oplichting en deelname aan criminele organisatie. Lees hier de reconstructie: Hoe twee jeugdvrienden miljoenen verdienden met valse postzegels. (+)

19:00
Algemeen overleg met de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Hennis (Defensie) over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen Islamtische Staat.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

- De banken in Griekenland zijn dicht en de Griekse bevolking moet het doen met zestig euro per dag. Hoe moet het nu verder? Een analyse: 'Zolang een akkoord achter de horizon verblijft, blijven de Griekse banken gesloten als een oester.' (+)

- De onderhandelingen over Irans nucleaire programma zijn in de laatste fase beland. In Iran is het laatste woord altijd aan ayatollah Khamenei, fameus om zijn dubbelzinnigheid. Hoe zal hij oordelen? Thomas Erdbrink, onze man in Teheran (+): 'Terwijl Ahmadinejad het Westen gek maakte van woede met zijn uitspraken over de Holocaust, werd het kernprogramma gigantisch vergroot.'

- Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Daarbij blijkt een geheime deal in het spel te zijn geweest. Toenmalig minister van Defensie Voorhoeve is geschokt. Had de enclave gered kunnen worden? Een interview met de oud-minister (+): 'Het hele verhaal dat de Nederlandse regering de luchtsteun heeft afgeblazen, is onjuist.'

Joris Voorhoeve Beeld Mike Roelofs
Joris VoorhoeveBeeld Mike Roelofs

Voor bij de koffieautomaat

'Dat ze negentig minuten over een espresso doen, toont klip en klaar aan dat Grieken luie uitvreters zijn, vond het ene kamp. Nee, zei het andere, het laat juist zien dat de Griek nog weet waarom het in het leven draait: niet binnen dertig seconden je espresso achterover slaan en met een verbrande tong verder in de ratrace, maar kalm genieten van de goede dingen des levens'. Columinst Bert Wagendorp kon alleen maar denken (+): 'Negentig minuten met één espresso, wat hebben die lucky devils toch een heerlijk warm klimaat.'

'Buenas noches mi amor', zong Dalida dan zacht. En er werd geproost met glazen rode wijn, vin rouge, zoals de Fransen zeggen. Het verdwijnen van de Avondetappe kenmerkt het einde van een tijdperk. Maar daar voor in de plaats krijgen we Studio Tour (NOS) en Tour Du Jour (RTL). Een voorbeschouwing: is er leven na Mart Smeets?. (+)

null Beeld Collignon
Beeld Collignon

Meest gelezen

1. 'Griekenland wordt niet uit euro gegooid'

2. Rellen in Schilderswijk na dood Arubaan

3. Griekse sms viel als een bom op onderhandelingskamer (+)

4. Plaaggeest wetenschapper Tim Hunt blijkt fantaste

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden