Dinsdag 3 maart: dit is vandaag belangrijk

In een paar minuten: het nieuws van vannacht en vandaag.

Just Fontein
Demonstraties tegen Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij zijn aankomst in de Verenigde Staten Beeld anp
Demonstraties tegen Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij zijn aankomst in de Verenigde StatenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...sprak de Amerikaanse president Barack Obama over een nieuw nucleair akkoord met Iran: het land moet de komende tien jaar alle nucleaire activiteiten stil leggen. Deze maatregel gaat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die op bezoek is in Washington, niet ver genoeg. De Israëlische premier is niet uitgenodigd door de Amerikaanse regering, maar door een John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

...kwam de uitkomst van een enquête van de Volkskrant onder Statenleden op tafel te liggen. Wat blijkt: een grote meerderheid van de provinciebestuurders gelooft niet dat het zal lukken de komende vijf jaar voldoende windmolens te plaatsen om de doelstellingen voor duurzame energie en broeikasuitstoot te halen.

...vertrok Ganna Duritskaja, vriendin van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov, de avond voor de begrafenis van Nemtsov naar Oekraïne. Duritskaja: 'Ik heb alle recht Rusland te verlaten. Ik ben geen verdachte. Ik ben een getuige die een volledige verklaring heeft afgelegd.'

Ganna Duritskaja, de vriendin van Boris Nemtsov Beeld anp
Ganna Duritskaja, de vriendin van Boris NemtsovBeeld anp

Straks in het nieuws

09:30
De rechtszaak tegen hockeycoach Luigi C., die meer dan twintig jaar heimelijk hockeymeisjes in kleedkamers filmde, begint vandaag. Niemand zag het aankomen, zo valt te lezen in het profiel van Luigi C. dat vorig jaar in de Volkskrant stond: 'Luigi C., de 'lieve jongen' die al jaren een eenzame pedo bleek'. (+)

10:00
De begrafenis van Boris Nemtsov in Moskou. Nemtsov werd vrijdagavond onder de rook van het Kremlin geliquideerd. De gevangen Aleksej Navalny vroeg tevergeefs om vervroegde vrijlating, zodat hij de uitvaart van zijn vermoorde geestverwant kon bijwonen. Lees hier hoe wonderboy Nemtsov in de ogen van Russische nationalisten een verrader werd. (+)

11:00
Pro-formazitting van de zaak rond afpersing John en Linda de Mol. De 70-jarige afperser van John en Linda de Mol eiste 5 miljoen euro van John de Mol, anders zou hij zijn zus Linda en haar kinderen iets aandoen.

16:45
Debat in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met betrekking tot het 'gasgebouw' in Nederland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken bood gisteren alvast namens het kabinet zijn excuses aan: 'Het spijt mij zeer dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de veiligheidsbelangen van de Groningers.'

20:30
Dag tegen cyberpesten met een speciale thema-uitzending op NPO3, gepresenteerd door Arie Boomsma en Jan Versteegh. Aansluitend wordt de korte documentaire The Cyberbully uitgezonden. Afgelopen maand ging Twitter-directeur Dick Costolo nog diep door het stof. Twitter heeft jarenlang verzaakt pestkoppen aan te pakken en daar is hij 'persoonlijk verantwoordelijk' voor, zo schreef hij.

Luigi C. filmde ook in een kleedkamer van HDM Beeld anp
Luigi C. filmde ook in een kleedkamer van HDMBeeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn gratis te lezen voor ingelogde abonnees. Meer informatie over abonnementen en hoe de Volkskrant online te lezen is staat hier.

Must-reads

Er gebeurt nog veel meer. Een overzicht van de verhalen die u niet mag missen:

- 'Wij zijn niet onmenselijk. Dat beeld wil ik graag bijstellen', zei Enise B., helft van het criminele duo dat vorig jaar een spoor van vernielingen, overvallen, geweld en gijzelingen achterliet in Nederland en Duitsland. Rechtbankverslaggever Wil Thijssen was bij de rechtszaak, lees hier het verslag. (+)

- Staatssecretaris Wilma Mansveld is deze week in Parijs om te praten over Air France/KLM. Heeft de Nederlandse overheid in 2010 de belangen van de KLM te makkelijk weggegeven? Analyse en de vier gevaren die de KLM bedreigen. (+)

- Pieter Steinz (51), directeur van het Nederlands Letterenfonds, heeft de dodelijke spierziekte ALS. Praten kan hij niet meer. Maar, het belangrijkste: zijn eigen deadline heeft journalist en schrijver Pieter Steinz gehaald. Zijn Gids voor de wereldliteratuur is af. Een interview over zijn ziekte, literatuur en zijn to-dolijst. (+)

Rechtbanktekening: Antonio van der P., Enise B., Beeld anp
Rechtbanktekening: Antonio van der P., Enise B.,Beeld anp

Voor bij de koffieautomaat

- 'Ik wil dat mensen die buitenspel zijn gezet het eindelijk eens goed gedaan hebben', dat is de inzet van Dimitri Verhulst, auteur van het geschenk voor de boekenweek, die volgende week maandag begint. Een profiel van Verhulst, de Vlaming met het hart op de tong. (+)

- Werkloosheid heeft invloed op iemands persoonlijkheid. Wie zijn baan verliest, wordt na verloop van tijd minder mild, minder open en wordt ook minder orderlijk.

- Televisiecriticus Jean-Pierre Geelen schrijft over het debatprogramma Nederland Kiest (+) van gisteravond. 'Met twaalf mensen op wie we echt kunnen stemmen! Dat zie je niet vaak, deze weken.' (Bekijk de uitzending hier terug)

- In zijn column Ruimte op links reageert voetbalverslaggever Willem Vissers op het onsportieve gedrag in de voetballerij. 'De miljoenenindustrie voetbal, met zijn nerveuze agenda van wedstrijd op wedstrijd, laat het niet toe, maar het moment komt dichtbij om een tijdje te stoppen met de onzinnigheid.' (+)

(tekst loopt door na de cartoon)

Dimitri Verhulst Beeld Jiri Buller
Dimitri VerhulstBeeld Jiri Buller
null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten

Populair het afgelopen etmaal

- Dit zijn de laatste opposanten van Vladimir Poetin (+)

- FNV-voorman Heerts roept op tot kiezersopstand

- 'De wereld staat in brand en hier gaat het over flessen wijn declareren'

- Bedenker Barbapapa overleden

Iedere ochtend op uw mobiel

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden