Dinsdag 23 oktober 2007

Voormalig geheim agent Paul H. is door de rechtbank van Den Haag veroordeeld tot twee jaar cel. De rechters verwijten hem dat hij na zijn ontslag staatsgeheime documenten over een onderzoek naar crimineel Mink K....

Scholen in verzet
De middelbare scholen verzetten zich tegen de boetes die ze krijgen vanwege onvoldoende lesgegeven uren. Ze vinden dat staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs een jaar te vroeg komt met sancties, nu duidelijk is dat het hele veld zich inspant om aan de normen te voldoen. Bovendien is de boete, die kan oplopen tot enkele tonnen, in strijd met het gelijkheidsbeginsel, vinden de scholen.

Schoolbestuur gedaagd
PvdA-staatssecretaris Dijksma van Onderwijs stapt naar de rechter om het bestuur van de Stichting Islamitische Scholen Helmond uit zijn functie te ontheffen. Ze wil de bestuurders aansprakelijk stellen voor enkele honderdduizenden euro’s die onrechtmatig zouden zijn besteed. Het is de eerste keer dat een bewindspersoon op deze manier ingrijpt.

Arrestaties A’dam-West
De politie heeft in Amsterdam-West drie mannen van 16, 26 en 27 jaar gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van brandstichting. Op de avond dat er voor het eerst in een week geen auto’s in brand werden gestoken, merkte de politie de mannen op toen deze bij een tankstation een jerrycan vulden met benzine.

PKK: staakt-het-vuren
De PKK is bereid tot een staakt-het-vuren met het Turkse leger. Turkije moet dan wel afzien van zijn plannen voor een invasie van Noord-Irak. Ook moet het Turkse leger afzien van verdere aanvallen op de PKK.

Fors verlies beurzen
De Europese beurzen hebben flinke verliezen geleden. Gemiddeld verloren de Europese aandelen 1,2 procent. De Amsterdamse AEX-index leverde bijna 10 punten in. De aanhoudende onrust op de financiële markten is de reden. Vooral de almaar wegzakkende dollar maakt beleggers nerveus.

Van der Meulen dood
Voormalig CNV-voorzitter Harm van der Meulen is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Van der Meulen was van 1978 tot 1986 voorzitter van CNV. In die functie maakte hij mee hoe de Nederlandse economie een dieptepunt bereikte, en er werd gesnoeid in de sociale voorzieningen. Hij nam het vooral op voor uitkeringsgerechtigden.

Microsoft maakt knieval
De Europese Commissie en Microsoft hebben de strijdbijl begraven. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) en topman Steve Ballmer werden het eens over de voorwaarden waaronder concurrenten van Microsoft toegang krijgen tot de ‘bouwtekeningen’ van het besturingsprogramma Windows. Die blauwdruk is nodig om software te maken die kan samenwerken met computers waarop Windows draait.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden