Dinsdag 23 juni: Dit is vandaag belangrijk

Komt er dan toch een akkoord met Griekenland? De nieuwe voorstellen vallen in goede aarde. Verder worden de plannen voor een Nationaal Sjoa Museum gepresenteerd en duiken we in de wereld van de perverse, realistische seksscènes. Kunt u daarna aan het werk.

Beeld Jos Collignon

Terwijl u sliep....

...vielen de nieuwe voorstellen van Griekenland om het pensioen- en btw-stelsel te hervormen in goede aarde bij de geldschieters. 'Ik ben ervan overtuigd dat we deze week een akkoord bereiken', zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie na afloop het beraad van de euroleiders.

...riep minister Stef Blok (verantwoordelijk voor de rijksdiensten) de bonden op weer naar de onderhandelingstafel te komen om te praten over de ambtenaren-cao: 'Een bijna desperate poging maatschappelijke ontwrichting te voorkomen'.

...werd bekend dat Minister Schultz van Haegen niet langer belemmerd wordt door de zakelijke belangen van haar echtgenoot Haro. Het investeringsfonds waarin hij belegt, heeft afstand genomen van het bedrijf Tocardo, dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterschelde ontwikkelt

...overleed filmcomponist James Horner bij een vliegtuigongeluk in Californië. Horner verzorgde de muziek voor meer dan 150 filmtitels, waaronder klassiekers als Jumanji, A Beautiful Mind, Apollo 13 en Titanic. Voor die laatste ontving hij in 1998 twee Oscars: voor beste soundtrack (beluister hier op Spotify) en beste titelsong My Heart Will Go On.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:00
Een man (1985) moet vandaag voorkomen op de rechtbank van Zutphen. Hij wordt ervan verdacht in 2013 in Ermelo opzettelijk ingereden te zijn op vijf fietsers. Hij was onder invloed van alcohol en reed 70 km per uur, waar 30 km per uur was toegestaan.

15:00

De Tweede Kamer beslist over de toekomst van het ROC Leiden. De school met tegen de 9000 leerlingen heeft dringend geld nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat wel geven, maar de VVD heeft voorgesteld om de geldkraan toch maar dicht te draaien.

16:00
De Tweede Kamer debatteert met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de voorgenomen beursgang van staatsbank ABN AMRO. Het kabinet wil een eerste deel van ABN nog voor het einde van dit jaar verkopen.

17:00
Joël Cahen, directeur Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan presenteren de plannen voor een Nationaal Sjoa Museum, gevestigd in de Hollandsche Schouwburg.

U kunt komende nacht om 04:00 uur uw wekker zetten om de Oranje Leeuwinnen te zien spelen tegen regerend wereldkampioen Japan. Een voorbeschouwing van voetbalverslaggever Willem Vissers: 'Erin kleunen cruciaal tegen technisch vaardiger Japan.' (+)

Kinderen met fakkels en andere bezoekers bij de Hollandsche Schouwburg tijdens de herdenking van de Kristallnacht (2014) Beeld anp

Mustreads

- Het was gisteren weer eens D-day voor de Griekse regering. Met de consessies die premier Tsipras deed, lijkt het faillissement van Griekenland voorlopig weer van de baan. Maar wat zijn deze toezeggingen precies waard? Vijf vragen over de nieuwe afspraken met Griekenland. (+)

- Een aangrijpende reportage van onze correspondent in Indonesië Michel Maas
. 'Groepjes radicale moslims slaan er tijdens de ramadan op los in Indonesië. De mannen van het Front van de Verdedigers van de Islam (FPI) rammen in de vastenmaand eetkraampjes in elkaar, en houdt razzia's in bars en cafés. Vooral de ahmadi moeten het ontgelden.' (+)

- 'Voor de Nederlanse Joden kwam de echte klap pas na de oorlog', zegt Froukje Demant, politicologe en sociaal psychologe, die vandaag promoveert op de relatie tussen Joden en niet-Joden in Twente en net over de grens (+). 'In Twente ging het anders. Iedereen wist wat er in Duitsland gebeurde, want het was vlakbij.'

Bij de koffieautomaat

Columniste Margriet Oostveen buigt zich over de recente identiteitsvernaderingen van onder andere Caitlyn Jenner en Mounir Samuel en de ontmaskering van Rachel Dolezal. Ze werpt de vraag op: waar eindigt het recht van identiteit te veranderen?. 'Het kan nauwelijks toeval zijn dat we, naarmate onze omgeving minder plooibaar wordt en onze plaats in de samenleving weer meer vast lijkt te liggen, vaker aan onszelf gaan sleutelen', schrijft Oostveen. (+)

Over perverse, onflatteuze seksscènes... Hebben we uw aandacht? Mediaverslaggever Haro Kraak beschouwt de opkomst van de realistische seksscènes in kwaliteitseries (+): 'Het uitzicht vanaf de bank is goed: we zien mensen van uiteenlopende geaard­heden, leeftijden en geslachten in alle denkbare standjes er tegenaan gaan. En dat legt niet eens een hoge druk op ons kijkers, want net als in de eigen slaapkamer gaat het soms godsgruwelijk mis.'

Nog een muziekje om de dag te beginnen? Prima. Doen we. De Britse singer-songwriter James Bay staat vanavond in een uitverkocht Paradiso. Is het weer zo'n brave blanke met zo'n hip hoedje? 'Ik hoop dat je hóórt dat ik anders ben', zegt hij in een interview (+).

(tekst loopt door na de video)

Adam en Hannah in Girls Beeld Screenshot

Populair het afgelopen etmaal

- Teruglezen: doorbraak in Griekse crisis bij extra top

- Dijsselbloem hoopt op 'definitief akkoord' deze week

- 80 uur werkstraf voor vrouw die eigen kind doodverklaarde

- Btw-plan lijkt onhaalbaar nu GroenLinks zich ertegen keert

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden