Dinsdag 20 mei 2008

De drempel om afgesloten strafzaken te heropenen moet worden verlaagd. Dat vindt voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de rechtspraak....

Operatie Uruzgan
Australische militairen zijn begonnen aan een omvangrijke operatie ten noorden van de hoofdstad Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan. Zij bouwen versterkte posten in het onveilige Deh Reshan-gebied dat grenst aan de Baluchi-vallei. Nederlandse infanteristen zijn ingezet om hun Australische collega’s te beschermen.

Wegbommen rukken op
Het geloof in Washington dat de oorlog kort zou duren, is een van de redenen geweest waarom het Pentagon traag reageerde op de opkomst van de wegbom, zei minister Gates van Defensie. Vijf jaar na de eerste ontploffing van een geïmproviseerd explosief in Irak neemt het gebruik van wegbommen in conflictgebieden wereldwijd toe.

Overgave FARC-strijdster
De Colombiaanse guerrillastrijdster Karina heeft zich maandag overgegeven aan de autoriteiten. Karina is een van de meest gezochte leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de hoogste in rang die zich tot dusver heeft overgegeven. Zij wordt onder meer verdacht van de moord in 1983 op de vader van de huidige president van Colombia, Álvaro Uribe.

Hulpverlening Birma
Birma zet de deur voor buitenlandse hulpverlening opnieuw een beetje verder open. Het generaalsregime heeft maandag laten weten dat het medische teams uit omringende landen zal toelaten tot het door een orkaan getroffen gebied in het zuiden. Zeker 134.000 mensen vonden de dood of worden nog vermist, en gevreesd wordt dat dat dodental drastisch zal stijgen als de hulpverlening niet snel op gang komt.

Lanaken is drugs beu
De Belgische grensgemeente Lanaken wil ‘meer blauw op straat’, maar de vier rechercheurs van de stad zijn 85 procent van hun tijd kwijt aan drugsgerelateerde criminaliteit. Het coffeeshopbeleid van ‘grootstad Maastricht’ is de schuldige, stelt burgemeester Guido Willen.

2007 topjaar Europa
Goed nieuws voor wie Europa een warm hart toedraagt: het Europese bedrijfsleven zit in een hausse. De vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven presteerden in het afgelopen boekjaar zelfs beter dan hun collega’s met beursnotering uit Amerika.

Dopingzaak Graham
Naar verwachting zullen zeven Amerikaanse steratleten de komende twee weken voor de rechtbank in San Francisco getuigen tegen hun voormalige atletiekcoach Trevor Graham. De vroegere coach van Marion Jones staat terecht voor meineed en kan een celstraf krijgen wegens liegen over zijn betrokkenheid bij doping.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden