Dinsdag 19 mei: Dit is vandaag belangrijk

Het lek is boven: pgb's worden op tijd uitbetaald. Volgens staatssecretaris Van Rijn althans, in de praktijk blijkt het nog een puinhoop. Dat, iets dat nog belangrijker is dan voetbal voor Björn Kuipers, en nog veel meer om de dag goed te beginnen.

Pieter Sabel
pgb-ontvanger en ondernemer Rob Hansen: 'Er moet nog veel puin geruimd worden.' Beeld Io Cooman
pgb-ontvanger en ondernemer Rob Hansen: 'Er moet nog veel puin geruimd worden.'Beeld Io Cooman

Terwijl u sliep...

...vonden tientallen mensen de dood bij een aardverschuiving in Colombia.

...bleek dat de duizenden vakkenvullers, kassamedewerkers en traiteurs van het Belgische supermarktconcern Delhaize vooralsnog niets zien in een mogelijke fusie met hun Nederlandse concurrent Ahold.

...hebben de bouwvakkers die in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro enkele belangrijke locaties klaarmaken voor de Olympische Spelen van 2016 het werk uit protest neergelegd.

...maakte de Franse cartoonist Renald Luzier zijn vertrek bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo bekend.

...werd bekend dat een 102-jarige vrouw afgelopen week na 77 jaar alsnog gepromoveerd is. Het proefschrift, dat ze in 1938 had ingeleverd, mocht ze van de Duitsers niet verdedigen omdat ze Joods was.

Straks in het nieuws

09.00 uur
Eindexamens: Grieks en economie voor vwo, filosofie en Engels voor havo, vmbo maakt Duits en wiskunde.

11.30 uur
De rechtbank in Utrecht buigt zich opnieuw over de zaak tegen Dirk M., die heeft bekend John de Mol en het gezin van zijn zus Linda te hebben bedreigd en afgeperst.

14.00 uur
Rijksambtenaren komen bijeen in Utrecht voor een vakbondsbijeenkomst uit protest over het uitblijven van een nieuwe cao. Vanaf vandaag worden de eerste acties verwacht van de ambtenaren.

14.00 uur
Na twee weken reces is er weer een Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

21.00 uur
Trijntje Oosterhuis verdedigt de Nederlandse eer bij de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival en zingt voor een plek in de finale zaterdag.

Ook vandaag
De Man Booker Prize wordt uitgereikt in Groot-Brittannië. Het is de belangrijkste Britse literatuurprijs.

Shell houdt de jaarlijkse aandeelvergadering, waar vermoedelijk een voorstel aangenomen gaat worden dat Shell verplicht tot het uitrekenen wat de gevolgen zijn voor de klimaatverandering van het werk van het bedrijf.

Mustreads

De problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) zijn grotendeels opgelost, zei staatssecretaris Van Rijn gisteren. Maar dat is niet hoe pgb-aanvragers het beleven. Een interview met de gehandicapte Rob Hansen uit Enschede, die ook een bureau heeft dat pgb-uitbetalingen doet. 'Er zijn bij ons zorgverleners geweest die deurwaarders op de stoep hadden staan omdat ze door de salarisachterstand hun rekeningen niet meer konden betalen.' (+)

Lees ook dit interview met staatssecretaris Martin van Rijn, verantwoordelijk voor het pgb (+): 'Honderd procent op tijd betalen, dat zal nooit gaan'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

U kent Björn Kuipers als een van de beste scheidsrechters van het land, en bijvoorbeeld de man die vorig jaar de Champions League-finale floot. Maar hij is ook - en vooral - supermarkteigenaar in het oosten des lands, waar hij een filiaal C1000 bestiert. Die wordt omgebouwd tot een filiaal van Jumbo. 'Deze supermarkt is mijn alles. Dit is mijn levenswerk.' (+)

Scheidsrechter en supermarkthouder Björn Kuipers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Scheidsrechter en supermarkthouder Björn Kuipers.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De wieg van de beschaving stond in Macedonië. Tenminste, dat is het beeld dat premier Grueski van het land in stand wil houden. Terwijl voor het regeringsgebouw in Skopje de demonstranten die zijn vertrek eisen kamperen, gaat zijn neo-klassieke bouwdrift door (+). Skopje krijgt een heuse facelift.

Skopje, op een foto van april dit jaar. Beeld reuters
Skopje, op een foto van april dit jaar.Beeld reuters

Bij de koffieautomaat

Biotechnologen staan op het punt gistcellen zo om te bouwen dat ze suiker omzetten in opiaten. Een doorbraak; voor de medische wetenschap, maar ook voor drugscriminelen. Kun je straks heroïne brouwen met een bierkit? (+)

De vraag in Spanje: ben je een crimineel die voor mensensmokkel berecht zou moeten worden als je je eigen zoon probeert ongezien langs de douane te krijgen? Ali Ouattara probeerde zijn 8-jarige zoon te 'smokkelen' in een rolkoffer, hij verdiende niet genoeg voor gezinshereniging. Maakt hem dat nou een smokkelaar? (+)

Het is onrustig bij De Telegraaf, en daarmee is het understatement van de dag gemaakt. Drukkers en redactieleden zijn het niet eens met het ontslag van hoofdredacteur Sjuul Paradijs dit weekend. De krant van wakker Nederland is vandaag voor de oud-hoofdredacteur. Inzet van het conflict: de voorgenomen opsplitsing van de krant in verschillende onderdelen. Denk je als redactie met een redactiestatuut beschermd te zijn tegen dat soort directieplannen: dat is niet zo (+).

En last van een prikkelbare baby? Voorlezen helpt alle baby's, maar bij kinderen die veel huilen is het effect van voorlezen het sterkst.

Oh en het weer? Lage temperaturen en buien. Het hele weerbericht staat hier.

Een scan van de koffer waarin de 8-jarige Abdou werd vervoerd door zijn vader. Beeld ap
Een scan van de koffer waarin de 8-jarige Abdou werd vervoerd door zijn vader.Beeld ap

Populair het afgelopen etmaal

Fyra-verhoren: Commissarissen dwongen NS tot hoger bod

Waarom maakt je maag een knorrend geluid? (+)

Drukkers van De Telegraaf bereid te staken

Verenigde Staten: val van Ramadi is 'tegenslag'

Chaos en ruzie heerst bij het nu steenrijke Charlie Hebdo

Schijnconstructies tasten veiligheid vliegverkeer aan

Basejumper Dean Potter omgekomen in VS

undefined

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden