Dinsdag 17 maart: dit is vandaag belangrijk

Om de dag goed te beginnen: alles op een rijtje over wat u heeft gemist en nog wilt weten over de verkiezingen in Nederland morgen en verkiezingen vandaag in Israël. En waar hebben we gisteren bij EenVandaag naar zitten kijken?

Een billboard in Tel Aviv verschuift van Isaac Herzog, leider van de arbeidspartij, links, naar Benjamin Netanyahu, minister president en leider van de Likud partij.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...weet de Amerikaanse president Obama in een interview de opkomst en opmars van IS aan de Verenigde Staten. De terreurorganisatie is een directe uitloper van Al Qaida in Irak, en die is weer ontstaan uit de Amerikaanse invasie in dat land, zei Obama in een interview.

...is plots de mogelijkheid ontstaan een Rembrandt te kopen. En wel het portret van Maerten Soolmans, of dat van Oopjen Coppit. Het zijn huwelijksportretten, en de familie Rothschild wil er 150 miljoen euro voor hebben.

...kwam D66 uit de bus als populairste partij onder economen. Vier van de tien Nederlandse economen zeggen voor D66 te kiezen: een partij die naar links en rechts kan buigen, duidelijk eurofiel is, voor bezuinigingen en beperking van de hypotheekrente-aftrek en vermindering van de ontslagbescherming steunt.

...werd bekend dat APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootste ter wereld, gaat investeren in windenergie. APG overweegt een investering van enkele honderden miljoenen in een windpark Borssele, in de Noordzee voor de kust van, inderdaad, Borssele.

...stopte de Britse Prins Harry bij het leger. Nouja, hij kondigde aan te gaan stoppen, en wel in juni.

...was er goed nieuws voor huurders met een huis van de woningcorporatie: de huur stijgt in juli met 2,2 procent. Dat is aanmerkelijk minder dan wat de corporaties wettelijk mogen. Ze willen, vermoedt de vereniging van woningcorporaties, de huizen simpelweg graag betaalbaar houden.

(tekst gaat door onder de video)

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Het portret van Oopjen Coppit door Rembrandt...
...en dat van Maerten Soolmans.

Straks in het nieuws

Israël stemt vandaag, en in dat land en daarbuiten vraagt iedereen zich af: wordt het weer Netanyahu? De verkiezingen worden dus gezien als referendum. Maar wat is het alternatief eigenlijk? (+)

Minister Kamp stuurt vandaag de uitgewerkte Retailagenda naar de Kamer. Oftewel: hoe maken we winkelstraten aantrekkelijker? Het moet voor ondernemers in elk geval makkelijker worden om hun winkel te combineren met horecafaciliteiten, schrijft Kamp.

13.00 uur
Luigi C., de man die de 'hockeygluurder' is gedoopt, krijgt te horen wat zijn straf is. C. filmde stiekem honderden jonge hockeymeisjes, bij hem werden grote hoeveelheden kinderporno aangetroffen. Om zichzelf op te vrolijken, bleek bij zitting. (+) Tegen de 46-jarige man is vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Bert van der Roest, ex-PvdA-raadslid in Utrecht krijgt te horen wat zijn straf zal zijn voor het bestelen van de Daklozenkrant in Utrecht. Het OM eiste 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem.

14.00 uur
Het wekelijkse vragenuurtje, met vragen aan minister Schippers over haar uitspraken afgelopen weekend dat er 'krachten' zijn die expres in campagnetijd informatie laten lekken die schadelijk is voor de VVD, haar partij.

18.30 uur
Een ouderwetse Nederland - Duitsland, dit keer hockeyen de vrouwenteams van beide landen tegen elkaar.

20.30 uur
Voor het laatst gaan alle partijleiders met elkaar in debat bij de NOS. Morgen mag er echter gestemd worden, al is het niet op hen.

Ook vandaag: Koning Willem-Alexander en koninging Máxima beginnen aan een staatsbezoek aan Denemarken. Daar zijn ze tot en met donderdag.

Stemmers in Tel Aviv.Beeld ap
Minister Schippers gisteren bij het Libelle Nieuwscafé.Beeld anp

Bij de koffieautomaat

Wat zagen we eigenlijk? Hét debat, volgens EenVandaag, opgediend alsof het een politieke freefight, een titanengevecht tussen Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66) was. 'In de drie korte rondes van deze Televisiespelen draait het enkel om de kunst van het fileren, de vraag was wie de messen het scherpst geslepen had', schrijft recensent Jean-Pierre Geelen. De lol zat hem in de nabeschouwing. Bert Wagendorp is er klaar mee, schrijft hij in zijn column: 'Na elk televisiedebat heb ik het gevoel dat ik op mijn kop ben gescheten.' (+) Ariejan Korteweg keek voor de analyse en constateert: dit leek wel een circusact.

(tekst gaat door onder de video)

71-jarige miljonair bekent per ongeluk drie moorden. Zo'n gegeven is genoeg reden en aanleiding tot 'heb-je-dat-gehoord?-gesprekken om Arie Elshout over de kwestie te lezen. Waarom doet Robert A. Durst zoiets? (+)

(tekst gaat door onder de video)

Frankrijk wil een verbod op superdunne modellen. En wel per wetsvoorstel. Wordt het aangenomen, dan ligt een minimale verhouding tussen lengte en gewicht van een vrouw die als model werkt dus voortaan vast in de wet.

Overspel, vreemdgaan, ontrouw: de mannenbroerders van de SGP zijn het zat. En willen geld voor een campagne tegen het bedriegen van je partner.

(tekst gaat door onder de cartoon)

De cartoon van Jos Collignon van vandaag.Beeld Jos Collignon

Mustreads

Wat je zeker wist bij verkiezingen: Groningen stemt op de Partij van de Arbeid. De PvdA leek vergroeid met de provincie. Maar de partij dreigt er morgen gehalveerd te worden. Op 'roodtrip' in het noorden. 'Nu zijn jullie er alleen voor de buitenlanders.' (+) Lees ook: waar gaat het eigenlijk over in uw provincie? (+)

Het is wel een beetje veel verkiezingsnieuws misschien, maar dit is ook een mooi verhaal: Hoe de Limburgse PVV leegliep (+). Vier jaar geleden kwam de partij overal in de Provinciale Staten, maar daarna begon de teloorgang. In Limburg keerde zelfs de helft van de tien statenleden Wilders de rug toe.

Kermisattracties, spelletjes, pretparken en pootje baden: het is, wil IS via propaganda maar zeggen, heus leuk voor kinderen in het kalifaat. Vorige week publiceerde de terreurorganisatie 'Citizens' Days Out in the Shadow of the Islamic State'. Of we iets van die boodschap moeten geloven? Lees het hier (+).

Populair het afgelopen etmaal

- Nepdemocratie, de column van Toine Heijmans over waarom u niet moet gaan stemmen op de waterschappen morgen (+).

- Poetin duikt plots weer op, en vindt ook: het leven zou maar saai zijn zonder roddels.

- Is het beter om hurkend te poepen? (+)

- Opinie van Dirk-Jan van Baar: Met hun domme arrogantie bewijzen de Grieken Europa een dienst

Een oud-vakbondsman praat maandag met de Groningse PvdA-gedeputeerde William Moorlag in winkelcentrum de Hooge Meeren in Hoogezand.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Iedere ochtend op mobiel

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden