Dinsdag 12 februari 2008

Bij deze wil ik een pleidooi houden voor de simpele fietser. De kwellingen van de auto- of treinforens zijn natuurlijk groot....

Maar al dit leed ten spijt, deze reizigers hebben wél tijd om hun lippen te stiften, boeken te lezen of naar de radio te luisteren (pag. 14). Sterker nog: er is een hele tentoonstelling gewijd aan de reisgewoontes die inmiddels zijn ingebakken in onze werkcultuur. Beetje bellen, met een Snickers of Albert Heijn To Go-croissant een krantje lezen... Waar is het leed eigenlijk?

Oké, het is irritant als je net verzonken bent in een fijne passage van je boek en ineens lost de file op. Maar dat valt toch in het niet bij het feit dat je als fietser, net als je je onderlip hebt gestift, alweer op de trappers moet staan omdat het licht op groen springt. Of bij het feit dat je uit efficiëntieoverwegingen of een bende duwende bakfietsen achter je überhaupt niet stopt voor een rood licht. Om nog maar te zwijgen van de nadelen bij slecht weer.

Ik pleit dan ook voor erkenning van de fietser, een academisch kwartiertje voor de trappende werknemer en op z’n minst óók een tentoonstelling in het Museum Hilversum.

Mariken SmitChef redactie a.i. Volkskrant Banen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden