Dino

SHEILA SITALSING

In de film Lord of War speelt Nicholas Cage een wapenhandelaar die zaken doet met de weinig zachtzinnige president van een land vol geweld. Presidentszoon André Baptiste jr., een vrolijke jongeman die graag schiet met zijn vergulde AK-47, heeft een brandende wens: dat papa voor hem de M60 bestelt, de gun van Rambo. Ook in de film hebben verwende presidentszoontjes filmhelden.

Toen Desi Bouterse, de president van Suriname, een paar jaar geleden trots aankondigde dat hij zijn zoon Dino had opgenomen in de leiding van een nieuwe antiterreureenheid, de Counter Terrorism Unit CTU, omdat 'alleen de allerbesten' mochten dienen in deze onduidelijke, buiten normale parlementaire controle vallende club, moest ik denken aan André Baptiste en zijn Rambo-verering. De Counter Terrorism Unit kenden we uit de tv-serie 24 waarin superagent Jack Bauer onvervaard bebaarde terroristen en ander gespuis uitschakelt. Dino kreeg van papa een rol in zijn eigen Jack Bauer-eenheid.

CTU (de echte) moest onder meer 'drugstransporten en georganiseerde misdaad' helpen bestrijden, zei Bouterse senior - zelf in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugstransporten - zonder merkbare ironie.

Dino was bij CTU belast met 'logistieke aangelegenheden'. Dat hij daar niet zo goed in moet zijn geweest, valt op te maken uit zijn recente arrestatie in Panama, op verdenking van drugslogistiek richting de Verenigde Staten. Zijn aanhouding gebeurde op last van de Amerikaanse autoriteiten. Hij is een 'gewichtig' drugsfiguur, zeggen ze daar.

Dat er een internationaal arrestatiebevel tegen Dino lag, wist niemand in Suriname - de voltallige diplomatieke dienst, de waaier aan veiligheidseenheden en de geachte afgevaardigden bij allerlei internationale organisaties ter bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit incluis.

Vandaag zal Dino in New York voor de tweede maal tegenover de rechter staan. Hij zegt dat hij onschuldig is. Als hij dat niet is, kan hij levenslang krijgen.

Daarmee zou Suriname jammerlijk een potentieel president mislopen. Bouterse junior mag dan ooit zijn aangehouden wegens de verdwijning van twee mannen en hij mag dan een poos lang in een Surinaamse cel hebben gezeten wegens wapen- en drugshandel, eigenlijk is hij een verlegen jongen die graag 'een rolmodel' wil zijn, zei hij vorig jaar in zijn eerste grote interview met het opinieblad Parbode. In dat gesprek zegt hij aandoenlijke dingen als: 'Ik voel een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe, want ik vind dat de naam van mijn vader hoog gehouden moet worden.' En: 'Ik wil niks overhaasten, maar wie weet ben ik over vijftien jaar wel de nieuwe president van Suriname. Ik zou een goede opvolger zijn van mijn vader, omdat ik uit zijn ervaring weet hoe dingen aangepakt moeten worden.'

Ter ondersteuning van zijn ambities kwam er een Dino-website onder het motto Passion for making life better in Suriname. Daarop verschenen ernstige beschouwingen, over het belang van de amnestiewet die absolutie regelt voor zijn vader en andere verdachten van moorden tijdens de revolutiejaren, dertig jaar geleden.

Het was een instructieve website, maar wie er nu heen surft, stuit op de wrede woorden 'under construction'.

In Lord of War sterft André Baptiste jr. door een granaat. In 24 overleeft Jack Bauer martelingen, gifgas en mitrailleurvuur. Dat zijn de wetten van Hollywood.

De wetten in Suriname worden soms, heel soms, naar de hand van de politiek gezet. Nu is de Amerikaanse wet aan zet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden