Dino was een kannibaal

Paleontologen zeggen het definitieve bewijs te hebben dat een dinosauriër soortgenoten opat. Tandafdrukken op botten laten geen ruimte voor een andere conclusie....

Door Michael Persson

Geen lieverdjes, sommige dinosauriërs, dat weet iedereen die wel eens een Tyrannosaurus Rex in de bek heeft gekeken. Je zal maar een andere diersoort zijn geweest, zo'n 65 miljoen jaar geleden.

Maar ook soortgenoten van bepaalde vleesetende dino's waren niet veilig, blijkt deze week uit een publicatie in het tijdschrift Nature (3 april). Drie Amerikaanse geologen onder leiding van Raymond Rogers van het Macalester College in St. Paul, Minnesota, beschuldigen in dat artikel de Majungatholus atopus van kannibalisme.

Het belangrijkste bewijs daarvoor komt van twee verzamelingen afgekloven botten uit Madagascar, met daarin schedel, kaken, ruggengraat en ribben van twee exemplaren van M. atopus.

Uit de krassen op de botten valt op te maken dat er flink met de lijken is gesleept door een ander roofdier. 'De botten zijn vergeven van verdachte tandafdrukken, en wijzen op een tamelijk grote en vasthoudende vleeseter', schrijft Rogers.

In het daderprofiel concentreert hij zich op de gebitskenmerken. Ongebruikelijk, want normaal gesproken laten paleontologen de tanden links liggen, zegt Rogers.

De krassen op de botten staan tussen de 1 en 1,7 centimeter van elkaar. Dat komt overeen met de afstand tussen de eigen tanden van M. atopus, zegt Rogers. Ook de kartelranden op de tanden, met een patroon van twee karteltjes per millimeter, zijn terug te vinden op de botten.

Andere kandidaten voor de kluifpartij lijken af te vallen. Ze zijn te klein, of hebben tanden die te bot zijn, te onregelmatig, of die voorzien zijn van andere kartelranden.

Eerdere aanwijzingen voor kannibalistisch gedrag onder andere dinosauriërs, waaronder T. rex, waren niet overtuigend. Wel zijn er meerdere nog bestaande diersoorten, waaronder veertien zoogdieren, die zich soms te buiten gaan aan soortgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden