Dino-spektakel bij Discovery is geen spektakel

`Discovery Channel Europe zal op zondag 16 september om 21.00 uur de geschiedenisboeken gaan herschrijven, met een baanbrekende première waarin de spectaculaire vondst van geheel nieuwe dinosaurussoorten wordt onthuld.'..

Henk van Renssen

Dat meldde de documentairezender een maand geleden al in een heel dikke persmap. Maar maakt u zich geen zorgen: als u When Dinosaurs Roamed zondagavond mist, zal u de volgende dag niet wakker worden met een totaal verkeerd beeld van de geschiedenis in uw hoofd.

Er wordt in When Dinosaurs Roamed, een animatiedocumentaire in de traditie van de BBC-serie Walking With Dinosaurs, nauwelijks iets onthuld. In het programma figureren vele dinosauriërs. Twee daarvan zijn onlangs ontdekt, over een derde zijn meer feiten bekend geworden. De ontdekkingen zijn nog niet gepubliceerd, maar Discovery mocht er alvast gebruik van maken. Om welke dino's het gaat, wordt in de documentaire maar heel vluchtig vermeld.

Voor wie het wil weten: het zijn de Coelurosaurus, de Nothronychus en de Zuniceratops Christopheri. Luister heel goed naar presentator John Goodman, onder meer bekend als de man van Roseanne in de gelijknamige comedy-serie, want hij mompelt nogal. Bovendien komen de dinosoorten in sneltreinvaart voorbij.

Dat moet ook wel, want in When Dinosaurs Roamed wordt in anderhalf uur de geschiedenis verteld van het Noord-Amerikaanse continent ten tijde van de dinosaurussen. En dan gaat het al snel om zo'n 160 miljoen jaar.

De makers hebben die tijdspanne opgedeeld in vijf deelperioden. Wat vervolgens feit en wat `creatieve invulling' is, blijft onduidelijk. Soms komt er kort een paleontoloog voorbij die een toelichting geeft, of wordt met een soort geanimeerde röntgenbeelden iets verteld over de anatomie van de beesten.

De documentaire volgt het recept van de meeste natuurfilms van Discovery, dus met de nadruk op het visuele spektakel. Keer op keer zien we planteters die worden aangevallen door vleeseters, of vleeseters die met veel geweld en gegrom hun tanden in de nek van een concurrent zetten. De voortplanting daarentegen wordt heel wat voorzichtiger behandeld. Die ene keer dat het ene beest het andere bestijgt, draait de camera weg, terwijl het gekreun toeneemt en de romantische muziek aanzwelt.

Kortom, niet veel nieuws voor wie de BBC-serie al heeft gezien. De enige echte `première' van Discovery is eigenlijk dat het voor het eerst dinosauriërs met veren in beeld brengt. Dat sommige soorten die hadden, is een vrij recente ontdekking. Wie weet, is dat voor sommige kijkers toch wereldschokkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden