Dino S. is ‘topper in criminaliteit’

‘We got him’. Die gevleugelde woorden gebruikte Jan Boersma van de Nationale Recherche zaterdag om zijn trots en blijdschap uit te drukken over de arrestatie van de veronderstelde topcrimineel Dino S.

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Hij bedoelde het naar eigen zeggen gekscherend, maar hij refereerde bewust aan de triomfantelijke mededeling van de Amerikaanse bewindvoerder in Irak na de arrestatie van Saddam Hoessein, eind 2003.

De 49-jarige S. is volgens chef opsporing Boersma ‘een heel grote vis, een topper in de criminaliteit’. De meest gezochte man van Nederland wordt beschouwd als de rechterhand van Willem Holleeder, die vastzit voor afpersing van zakenlieden. S. zou de opdrachtgever zijn van liquidaties.

Twee weken geleden kwam een tip binnen die leidde naar een woning op de vierde en vijfde verdieping aan de Amsterdamse Rozengracht. Het pand is sindsdien geobserveerd om te achterhalen of hij daar echt verbleef, zei Boersma. ‘Het viel ons op dat de gordijnen altijd dicht waren en dat de bewoner zich zelfs binnenshuis vermomde.’

Vrijdagavond viel een arrestatieteam het pand binnen. ‘De verdachte bleef vrij rustig. Hij zei direct dat hij Dino S. was en gaf zich over. Hij leek opgelucht. Drie jaar vluchten laat zijn sporen na, zeker als je verblijft in zo’n kleine, rommelige, deprimerende woning’, meende de politiechef.

Zijn medewerkers arresteerden ook een man en een vrouw die een verdieping lager woonden, omdat ze steeds eten en drinken voor S. haalden.

Het Openbaar Ministerie had een beloning uitgeloofd, naar verluidt 50 duizend euro, voor een tip die zou leiden tot zijn aanhouding. Of het geld wordt uitgekeerd, is onduidelijk, zei officier van justitie Guus Schram van het landelijk parket. ‘Die tip was een puzzelstukje dat hielp ons beeld compleet te maken.’

Vorig jaar is S. bij verstek veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens drugssmokkel en witwassen. Die zaak wordt nog in hoger beroep behandeld. Waarschijnlijk zal hij ook worden vervolgd voor liquidaties.

Advocaat Bénédicte Ficq hekelde de manier waarop de politie de arrestatie naar buiten bracht. ‘Er zijn zelfs foto’s getoond van de woning van mijn cliënt. Het deed me denken aan Joran van der Sloot, die in Peru als een trofee aan het volk is getoond.’

‘Die vergelijking met Hoessein vind ik schandalig. Ik overweeg een brief te sturen aan Boersma’s superieuren, waarin we uitleg vragen. Dit belemmert de waarheidsvinding en onze kans op een eerlijk proces’, aldus Ficq.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden