Dino S. en Fred R. blijven beiden achter de tralies

Twee cruciale hoofdrolspelers in het Passageproces, dat draait om een reeks liquidaties in de onderwereld, blijven vastzitten. De verzoeken om vrijlating van zowel hoofdverdachte Dino S., als van de kroongetuige tegen hem, Fred R., werden vrijdag door het hof afgewezen.

Elsbeth Stoker
Rechtszaalschets uit 2012 met onder anderen Dino S., Fred R. en hun toenmalige advocaten. Beeld anp
Rechtszaalschets uit 2012 met onder anderen Dino S., Fred R. en hun toenmalige advocaten.Beeld anp

Dino S. blijft achter de tralies omdat Fred R. heeft verklaard dat hij opdracht tot moorden gaf. Kroongetuige Fred R. blijft vastzitten omdat het Hof nog niet kan beoordelen of zijn belastende getuigenis en de deal die hij daarover met het Openbaar Ministerie heeft gesloten, vrijlating rechtvaardigen. Pas na het requisitoir en pleidooi zegt het hof hierover een uitspraak te kunnen doen.

Daarmee voorkomt het rechtscollege dat het moet vooruitlopen op haar eigen definitieve uitspraak. Dat betekent wel dat het Openbaar Ministerie haar afspraak met de kroongetuige niet nakomt: het OM had Fred S., in ruil voor een getuigenis, strafhalvering in het vooruitzicht gesteld. In plaats van 30 jaar cel zou hij na 15 jaar vrijkomen. Die 15 jaar verstreken begin augustus.

'Daaraan zijn niet direct consequenties te verbinden', aldus de advocaat van de kroongetuige, Onno de Jong. 'Hierover treden wij met het OM in overleg.'

Omstreden

Het Passageproces is het omvangrijkste en langstlopende proces in de Nederlandse geschiedenis. Hoofdverdachte Dino S. wordt gezien als opdrachtgever van deze moorden. De veroordeelde drugshandelaar werd hiervan door de rechtbank in 2013 vrijgesproken. In hoger beroep doet justitie sinds 2014 een nieuwe poging om S. levenslang achter de tralies te krijgen.

Belangrijkste nieuwe troef van het Openbaar Ministerie is Fred R. Deze 'moordmakelaar' werd aanvankelijk tot 30 jaar veroordeeld voor moord en uitlokking daartoe. Na zijn veroordeling besloot hij zich tegen zijn medeverdachten te keren, en een belastende verklaring af te leggen. In ruil daarvoor zou hij strafhalvering en opname in een getuigenbeschermingsprogramma krijgen.

Zijn positie als kroongetuige is altijd omstreden geweest. Al vanaf het begin kwamen zijn verklaringen niet overeen met die van een andere kroongetuige, Peter La S. Bovendien is het voor het eerst dat het OM in hoger beroep een deal sloot met een veroordeelde tegen wie datzelfde OM eerder de zwaarste straf eiste: levenslang.

Meineed

De verklaring van Fred R. is vooral belastend voor hoofdverdachte Dino S. Zo stelt de moordmakelaar dat Dino S. - ook wel de 'commissaris' genoemd - hem opdracht gaf kroegbaas Thomas van der Bijl te vermoorden in 2006. Dino S. ontkent opdracht gegeven te hebben tot moord, en noemt R. op zijn beurt een 'kroonleugenaar'. Dat Fred R. zich schuldig maakt aan meineed zou onder meer blijken uit zijn telecomgegevens. Onlangs presenteerden Dino's advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra een analyse van deze gegevens.

Zo claimt Fred R. in de maanden voor Van der Bijls liquidatie vele malen met Dino S. te hebben afgesproken in Diemen. Daar zouden ze, al wandelend, de moord hebben doorgesproken. Uit het aanstralen van telefoonzendmasten blijkt echter dat hij in Diemen slechts kort op doorreis moet zijn geweest. Eenmaal was hij langer in Diemen, maar toen had R. aantoonbaar een afspraak met anderen dan Dino S, stellen zij. Hiermee menen de advocaten aan te tonen dat de kroongetuige liegt - en dat zou een bom zijn onder de deal die het Openbaar Ministerie met deze veroordeelde heeft gesloten.

Het OM zegt op zijn beurt dat de verdediging te stellige conclusies verbindt aan deze telecomgegevens. Fred R. had nog andere telefoons en piepers. Justitie wil nu dat een onafhankelijk it-beveiligingsbedrijf een analyse maakt. 'Het interpreteren van printlijsten is een specialistische klus, die kennis, expertise en ervaring vereist', aldus de officieren van justitie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden