Dino hield tyrannosaurus klein

AMSTERDAM - Dertig miljoen jaar voor de beroemde roofdino Tyrannosaurus rex, deelde in de VS een ander vleesetend monster de lakens uit. Voor het eerst hebben paleontologen nu een exemplaar van deze negen meter lange 'Siats meekerorum' opgegraven en beschreven.


Siats was weliswaar een slag kleiner en tengerder dan T. rex, maar de voorouders van Tyrannosaurus rex zullen het voor hem nog spreekwoordelijk in hun broek hebben gedaan, denken de paleontologen die het nieuwe monster in Utah uit een berghelling peuterden. De tyrannosaurus van die dagen was immers maar klein.


'Ze zullen niet meer dan een milde ergernis zijn geweest voor Siats. Als jakhalzen bij een leeuw die net een prooi heeft gevangen', stelt paleontologe Lindsay Zanno, die de nieuwe dino ontdekte. 'Pas toen Siats van het toneel verdween, kon de evolutie van T. rex op gang komen.'


Opvallend is dat op de reconstructietekeningen de Siats van een donslaagje is voorzien, een soort kattenvacht. De afgelopen twintig jaar is komen vast te staan dat dinosaurussen geen kale salamanderhuid hadden, maar getooid moeten zijn geweest met een vorm van oerveren.


Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis, die onlangs nog de opgraving van een T. rex leidde in Montana, spreekt van een 'heel nuttig brok informatie'.


Siats leefde ongeveer 98 miljoen jaar geleden, in een periode waarover paleontologen maar weinig weten. 'De fossilisatie was toen wat minder. Het is niet goed bekend wat er toen rondspookte.'


De Siats maakt deel uit van een andere groep dinosauriërs dan de tyrannosaurus, en dat betekent dat ergens tussen 100 en 80 miljoen jaar geleden een omslag moet hebben plaatsgevonden in de natuur.


'Maar', onderstreept Schulp, 'ik denk dat we nog een handvol of twee van die beesten nodig hebben voordat we het echt snappen.'


Amper twee weken geleden kwam er in Utah nóg een reusachtige roofdinosaurus aan het licht die leefde in de onbekende periode: een primitief familielid van T. rex van naar schatting 80 miljoen jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.