Dingetje
De kiezer heeft gesproken. De deadline is in zicht. Hier volgt een voorlopige prognose van een tv-recensie. Een definitieve prognose volgt later.
Wat opviel, was de meligheid die zich meester leek te maken van het verkiezingscircus op tv. Bij de NOS was het bal. Herman van der Zandt mocht weer aan de knoppen zitten en werd al gauw #HermandeSchermman gedoopt, een hashtag die binnen twee minuten trending topic was op Twitter. Aan het begin van de avond wist hij al hoe Nederland er uit ging zien, en wees op zijn reusachtige iPad op de muur, waarop een blanco kaart van Nederland te zien was.
Ferry Mingelen loodste de kijker via een soortgelijk scherm in een soort streetview de Kamer door naar vak K, waar de portretten van Samsom en Rutte prijkten. Ferry wees op een blauwe stoel: 'Hier zit altijd de stenograaf, die laat zijn stoel altijd staan, dus die halen we even weg.' Zjoef, weg.
Toen de eerste uitslag binnenkwam, stond #HermandeSchermman handenwrijvend klaar om het overzeese gebiedsdeel te feliciteren en zijn speeltje te demonstreren. Met de lolbroek aan: 'Zero Brinkman!' Bij een opmerkelijke stijging van de SGP: 'Ik denk dat er een heel gezin van de Veluwe op vakantie is.' Het was leuk, maar het hoort natuurlijk niet bij de keurige, immer objectieve NOS. (Het bleek even later een actie van SGP-jongeren.)
Vinniger klonk Ferry Mingelen, die het had over het vermeende teveel aan tv-debatten. De kijkcijfers waren, zo memoreerde hij terecht, 'steeds sky high', en voor het laatste NOS-debat waren er 800 duizend kijkers die niet één eerder debat hadden gezien. Mingelen: 'Dus dat gezeur van het is allemaal te veel: krantendingetje.'
Het moet gezegd: er zat vaart in de NOS-uitzending, met veel schakelingen naar verslaggevers op de verschillende partijbijeenkomsten. Zelfs de 'voorlopige prognose', betaald door NOS en RTL samen, werd door de NOS ruim een halve minuut eerder gebracht dan in de feesttent van Rick Nieman op Het Plein.
En toen schudde de aarde even in het televisie-universum. De 'definitieve voorlopige prognose'. Alles bleek anders. De VVD 41, PvdA 40. De SP gelijk, halve PVV.
Of die prognose de einduitslag voldoende dekte, viel op het moment van dit schrijven nog niet te overzien. Wel werd in een oogopslag duidelijk dat er een gênant groot gapend gat is tussen de werkelijkheid en de schijnwerkelijkheid van de talloze peilingen die met name tv-programma's avond aan avond hadden voorgespiegeld. Alles voor de show, de kijker moet vermaakt - liever een tweestrijd dan een zeskamp - maar met werkelijkheid blijkt het dus opnieuw niets te maken hebben gehad. Hilversum (met andere media in het voetspoor) deed verslag van een virtuele realiteit die het zelf had laten scheppen door de goden van de peilingen (die zich na afloop altijd beroepen op hun gelijk). Goede reden voor de media om met die peilloze onzin radicaal te stoppen, vanaf een paar weken voor de verkiezingen. Gewoon weer de werkelijkheid op straat zoeken, wellicht?
Geen illusies: het zal niet gebeuren. Er zal de komende dagen ritueel over geklaagd worden, in columns, in debatprogramma's, en over maximaal vier jaar gaat alles weer hetzelfde, zo niet erger.
Maar ja, dit is natuurlijk ook maar gezeur. Krantendingetje.
undefined