Diner voor fijnproevers

De Franse schrijver Emile Zola nodigt zijn collega's uit voor een feestmaal om zijn nieuwe huis in te wijden.

Parijs, 3 april 1878

Diner bij Zola om zijn nieuwe huis in te wijden. Een werkkamer waarin de jonge meester zit te werken op een troon van massief Portugees palissanderhout, een slaapkamer waarin een bed met gebeeldhouwde zuilen, twaalfde-eeuwse glas-in-loodramen voor de vensters, tapijten met groenige heiligen aan de muren en tegen de plafonds, altaarvoorhangsels boven de deuren, een heel meubilair van uit kerken afkomstige oude rommel, het is allemaal een wat eigenaardige omgeving voor de schrijver van L'Assommoir (De nekslag, red.).

undefined

Hij zet ons een bijzonder uitgelezen en smakelijk diner voor, echt een diner voor fijnproevers, met hazelhoenders waarvan Daudet het met kruiden bereide vlees vergelijkt met het vlees van een oude courtisane dat is gemarineerd in een bidet.

Grove uitspraken
Flaubert, die door het eten wat opgewonden was geraakt en ook een beetje dronken was geworden, bracht, doorspekt met allerlei krachttermen, zijn hele reeks grove en ruwe uitspraken tegen de bôrgois...

En naarmate hij verder sprak, zag ik dat een gekwelde verbazing zich meester maakte van het gezicht van mijn buurvrouw, Mme Daudet, die er gegeneerd en verdrietig uitzag en tegelijkertijd teleurgesteld leek in de man die aan het woord was, nu ze zag dat hij zich op een zo lompe en ongeremde manier kon laten gaan.

Edmond de Goncourt (1822-1896), Franse schrijver. Uit het deels met zijn broer Jules geschreven Dagboek, vertaling Leo van Maris. Arbeiderspers; 1985.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden