Diner met wijn voor luxepatiënt

De klassenmaatschappij keert terug in de gezondheidszorg. In het Haarlemse Spaarne Ziekenhuis is de eerste zogeheten comfortafdeling geopend, waar patiënten tegen betaling hun tijd aangenamer kunnen doorbrengen....

Van onze verslaggever Weert Schenk

De comfortkamers, voorzien van sfeerverlichting en een eigen, luxueuze badkamer, zijn bestemd voor twee patiënten, maar het ziekenhuis beschikt ook over 'topkamers' voor mensen die per se alleen willen liggen.

Televisie en telefoon zijn onder handbereik, een gevulde minibar staat in de kast en dankzij de computer met Internet en de fax kunnen de zaken gewoon blijven doorgaan.

Een bloemetje bij binnenkomst, luxe-broodjes bij het ontbijt en een glaasje wijn bij het diner. Maaltijden worden opgediend met een servetje, het krantje wordt bezorgd, er is een roomservice en het - doorlopende - bezoek krijgt een kopje thee, koffie of, indien gewenst, zelfs cappuccino. En als ze betalen, mogen ze ook nog blijven eten.

Vrijdag nam het Spaarne Ziekenhuis de comfortafdeling met 21 bedden officieel in gebruik, maar sinds een achttal weken liggen er al patiënten.

'Er is absoluut vraag naar', zegt afdelingshoofd J. Genuït. 'De bezettingsgraad is zelfs hoger dan op de gewone afdelingen.'

Het betreft een experiment. Als het slaagt, wordt er in de nieuwbouw van het ziekenhuis meer ruimte voor deze hotelklasse gereserveerd.

Het verblijf op deze afdeling kost veel geld. De meeste mensen zijn voor klasse drie verzekerd. Zij moeten vijfhonderd gulden per dag bijbetalen om op de comfort-afdeling te mogen liggen. Verzekerden voor klasse 2a en 2b leggen dagelijks bedragen neer tot zeventig gulden. Eersteklas-verzekerden komen er 'sowieso' terecht, zegt Genuït. Hij onderstreept dat de medische zorg dezelfde is als op de standaardafdelingen.

Het idee van Genuït voor de comfortafdeling is uitgewerkt door verpleegkundige C. Maatman.

Ze is er trots op dat zij de klassenmaatschappij heeft teruggebracht in het ziekenhuis. 'De mensen verzekeren zich wel volgens het klassenprincipe, maar merken er in de praktijk niets van. Ze krijgen hooguit een een- of tweepersoonskamer en op zondag een plakje cake bij de koffie. Daar betalen ze dan in hun leven tienduizenden guldens meer premie voor.'

'Er is niks mis mee om het verblijf aangenamer te maken voor mensen die het kunnen betalen', vult Genuï aan.

'De maatschappij zit nou eenmaal zo in elkaar. De een kan een Mercedes kopen, terwijl de ander niet verder komt dan een Lelijke Eend. De tweedeling loopt door de maatschapppij, maar het ligt nog gevoelig om die in de zorgsector door te voeren.'

Het Spaarne Ziekenhuis richt zich met de comfortafdeling op kapitaalkrachtige tweeverdieners, op zakenlieden die hun bedrijf zoveel mogelijk willen voortzetten en op OSM-types, zoals de directeur van het ziekenhuis hen noemt. Ons Soort Mensen dus, die niet graag met 'Jan de Arbeider' op een kamer liggen.

Verpleegkundigen willen volgens afdelingshoofd Genuït graag worden geplaatst op de bovenste verdieping van het Spaarne Ziekenhuis.

Het aantrekkelijke voor hen is niet zozeer het magnifieke uitzicht op Kennemerland, als wel dat op een afdeling alle soorten ziektes voorbijkomen.

Over vier jaar moet de comfortafdeling winst gaan maken. Genuït zegt dat dit geld ten goede zal komen aan de patiëntenzorg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden