Profiel

Dina Danish: speels en eigenzinnig met taal in video's en installaties

In maart wordt voor de negende keer de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs uitgereikt aan jong talent (van na 1980). De Volkskrant presenteert alvast de vijf kans­hebbers, wier werk vanaf vrijdag in Schiedam te zien is. In dit profiel: Dina Danish.

Dina Danish. Beeld Valentina Vos
Dina Danish.Beeld Valentina Vos

An Audience in Hiding van Dina Danish (1981) is een grappige film. Zo eentje waarom je hardop moet lachen. Beelden van een kunstbeurs, doorsneden met beelden van het publiek bij een tenniswedstrijd - een sportcommentator doet verslag van wat er op de beursvloer voorvalt. Die verslaggever is een fanatiek typje. Loopt er bijvoorbeeld een vrouw met een dikke bril voorbij, dan klinkt het: 'EEN VROUW MET EEN DIKKE BRIL LOOPT VOORBIJ!!', alsof-ie de spannendste tennisrally ooit aan het verslaan is en het publiek uit zijn dak gaat. Niet grappig, zegt u misschien en gelijk heeft u, maar dat komt doordat navertelde grappen per definitie niet leuk zijn. An Audience in Hiding getuigt van taalgevoeligheid en hoe bepaalde manieren van praten zijn verbonden aan specifieke evenementen. Allemaal typisch Danish.

(tekst loopt door onder de video)

Buitenstaander

Dat heeft te maken met haar achtergrond. Danish werd geboren in Frankrijk, studeerde in Egypte, behaalde een master of arts in San Francisco en woont nu in Amsterdam, waar ze eerder een residency volgde aan de Rijksakademie. Dat zie je terug. Iets in haar manier van kijken en luisteren verraadt de buitenstaander; of ze speelt die rol bewust, dat kan ook. Er is in elk geval veel aandacht voor taal, linguïstiek, uitspraak. Het resulteert in video's en installaties die Boijmansconservator en scout Noor Mertens 'speels' en 'eigenzinnig' noemt, en dat zijn ze, maar vooral maken ze een absurdistische indruk. Danish drijft ideeën volledig op de spits.

undefined

Prijs voor jong talent

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt dit jaar voor de 9de maal georganiseerd en uitgereikt. Vijf kunstenaars, niet ouder dan 35,zijn door scouts voorgedragen. Zaterdag opent in het Stedelijk Museum Schiedam de groepstentoonstelling met werk van de genomineerden. Het is van 7/2 tot en met 12/4 te zien. Zondag toont het tv-programma ­Kunstuur (NPO2, 18.20u) portretten van de kunstenaars. Op donderdag 19/3 wordt in een rechtstreekse uitzending van AvroTros-programma Opium TV de winnaar bekend gemaakt. Die ontvangt 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds. De jury bestaat uit Inez Weski (voorzitter), Ralph Keuning, Guido van der Werve en Sacha Bronwasser. Tijdens het openingsweekeinde (morgen en zondag, 12.00-13.30u) voert het genomineerde kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen de performance Een Familieportret op.

Tongbrekers

Dan kun je denken aan haar voorstellingen waarin tongbrekers op het toneel worden uitgevoerd (Six snails sailed silently etcetera), maar ook een project over het fluitincident rond de Egyptische jong gestorven zanger Abdel Halim (1929-1977): een buitengewoon vreemd verhaal. Tijdens een concert in Caïro werd Halil onderbroken door een fluitende bezoeker, waarna hij het optreden stil legde om terug te fluiten naar het publiek. Incident van niks, maar Danish spitte verder en stuitte op een interview waarin ­Halim vertelt over 30 met scheids­rechtersfluitjes gewapende bezoekers die zijn optreden moedwillig saboteerden; ook zou iemand hem op het podium een raar maatpak hebben willen overhandigen ('er waren theekoppen en een flesje cola op genaaid') om hem voor schut te zetten. Als gezegd: vreemd verhaal, dat door Danish' fotomontages van het mysterieuze pak absurde vormen aanneemt, maar waarvan je je als niet Egyptisch sprekende kijker (wat zegt de zanger eigenlijk?) gaandeweg afvraagt wat überhaupt waar is. En wie zegt dat de ondertiteling niet ook uit Danish' duim komt?

Het kan tastbaarder. ­Danish houdt zich recentelijk vooral bezig met chewing gum-sculpturen: beelden van opgeblazen of juist extreem verkleinde stukjes kauwgum; ze zijn er in aluminium, maar ook in andere metalen. Geinige paradox: het meest vormeloze materiaal gestold tot de meest onveranderlijke objecten. Op Danish' website een klein prehistorisch exemplaar van koper. Daar zet je je tanden niet in.

Van Dina Danish zijn twee tentoonstellingen in Italië te bezoeken: SpazioA in Pistoia (tot 14/3) en Pinacoteca Nazionale, Bologna (tot 12/4).

Dina Danish: still uit Live from the Aquarium (1912). Dit kunstwerk is als ansichtkaart (in diverse formaten) te bestellen of aan anderen door te sturen. Info: kunstkaartjekopen.nl/ volkskrant-beeldende-kunstprijs. Beeld -
Dina Danish: still uit Live from the Aquarium (1912). Dit kunstwerk is als ansichtkaart (in diverse formaten) te bestellen of aan anderen door te sturen. Info: kunstkaartjekopen.nl/ volkskrant-beeldende-kunstprijs.Beeld -
Dina Danish: Counting. Beeld -
Dina Danish: Counting.Beeld -
Dina Danish: Back in 9 Minutes, 2012. Beeld Fine Arts Museums of San Francisco
Dina Danish: Back in 9 Minutes, 2012.Beeld Fine Arts Museums of San Francisco
Dina Danish: Corrected Tongue-Twister, 2008. Beeld Dina Danish
Dina Danish: Corrected Tongue-Twister, 2008.Beeld Dina Danish
Dina Danish: The Sailor's Shirt, 2011, video 3' 7
Dina Danish: The Sailor's Shirt, 2011, video 3' 7".Beeld Dina Danish
Dina Danish, Type Sonata, 2011. Beeld Dina Danish
Dina Danish, Type Sonata, 2011.Beeld Dina Danish
Dina Danish: Now: Premiering A Large Area of Sea in 3D, 2013. Beeld Dina Danish
Dina Danish: Now: Premiering A Large Area of Sea in 3D, 2013.Beeld Dina Danish
Dina Danish: Being in The Wrong Place (a study for a performer), 2013. Beeld Dina Danish
Dina Danish: Being in The Wrong Place (a study for a performer), 2013.Beeld Dina Danish
Dina Danish: Brass replica of stone age chewing gum, 2013. Beeld Matthijs Hanck Sieraden
Dina Danish: Brass replica of stone age chewing gum, 2013.Beeld Matthijs Hanck Sieraden
Dina Danish: Stop Sun, Continue Sun, 2014, Image Courtesy Project Arts Centre. Beeld Project Arts Centre
Dina Danish: Stop Sun, Continue Sun, 2014, Image Courtesy Project Arts Centre.Beeld Project Arts Centre
Dina Danish: The Witch and a Shipwreck Full of Paintings, installatie. Beeld Dina Danish
Dina Danish: The Witch and a Shipwreck Full of Paintings, installatie.Beeld Dina Danish

Winnaar VKBK-prijs 2014: Floris Kaayk

Weet u nog? Vorig jaar hield kunstenaar Floris Kaayk iedereen voor de gek met het krankzinnige verhaal van een man die echt zou kunnen vliegen. Hij won er de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014 mee en werd uitgeroepen tot winnaar van de Publieksprijs. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs gingen beide onderscheidingen naar dezelfde kunstenaar. Ook dit jaar kunnen bezoekers gedurende de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam hun lievelingskunstenaar kiezen. De uitslag wordt op de slotdag, 12/4, bekendgemaakt. Eerdere winnaars waren onder anderen Zoro Feigl (2013) en Sarah van Sonsbeeck (2012).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden