NieuwsSri Lankaanse adoptie

Dilani startte een zaak tegen de Nederlandse staat om haar adoptie – te laat zegt de rechter nu

Dilani Butink (28) spande een zaak aan over de misstanden bij haar adoptie uit Sri Lanka in 1992. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag echter dat zij te laat is met haar klachten. De rechter ziet geen reden om een uitzondering te maken op de gebruikelijke verjaringstermijn van 20 jaar.

Anneke Stoffelen
Dilani Butink (L) en haar advocaat Lisa-Marie Komp in de rechtszaal tijdens de uitspraak van de rechtbank.  Beeld ANP
Dilani Butink (L) en haar advocaat Lisa-Marie Komp in de rechtszaal tijdens de uitspraak van de rechtbank.Beeld ANP

Butink stelde in 2018 de Nederlandse staat en de adoptiestichting Kind en Toekomst aansprakelijk voor psychische schade als gevolg van haar adoptie. Volgens haar advocaat heeft de overheid destijds bevorderd dat misstanden in de adoptieketen bleven voortbestaan.Het is bekend dat er in Sri Lanka veel misstanden bestonden bij de overdracht van baby’s aan buitenlandse adoptieouders.

De adoptieouders van Butink waren destijds eigenlijk in Sri Lanka om een ander kind op te halen, maar dat bleek niet beschikbaar. Een tussenpersoon kwam enkele dagen later ineens met baby Dilani op de proppen. Doordat de gegevens in Butinks adoptiepapieren niet lijken te kloppen, is zij nooit in staat geweest te achterhalen waar zij precies vandaan komt en wie haar biologische ouders in Sri Lanka zijn.

Verjaard

De rechtbank oordeelde woensdag dat de staat en de stichting Kind en Toekomst niet aansprakelijk zijn voor de problemen, omdat de zaak is verjaard. Er kan in uitzonderlijk gevallen wel worden afgeweken van de verjaringstermijn van twintig jaar, maar dan moeten er volgens de rechter voldoende aanknopingspunten zijn om te denken dat er bewijs is voor het gemaakte verwijt.

Die aanknopingspunten zijn er volgens de rechtbank niet, omdat zij ‘op basis van de beschikbare informatie’ niet kan vaststellen of Butinks adoptiepapieren ondeugdelijk zijn en of zij slachtoffer is van illegale praktijken. ‘We weten het niet’, aldus de rechter.

De afgelopen jaren kwam veel informatie naar buiten over misstanden bij internationale adopties uit onder meer Sri Lanka, Colombia en Brazilië en de faciliterende rol die de Nederlandse overheid in sommige zaken lijkt te hebben gespeeld. Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra doet in opdracht van het kabinet onderzoek naar de rol van de staat. Het eindrapport zou eigenlijk voor 1 oktober worden gepresenteerd, maar heeft door de coronacrisis forse vertraging opgelopen.

Geadopteerden worstelen met vragen over hun verleden

Inès uit Colombia werd voorgesteld aan de verkeerde biologische familie. ‘Alles waar ik in geloofde, stortte in elkaar.’

Waarom Eva uit Sri Lanka de geboortedatum in haar paspoort wil wijzigen: ‘Ik mis al mijn hele leven een identiteit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden