Dikwijls wordt bij 'vliegende sliding' een enkel of scheenbeen mee gepakt

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 24 augustus.

Redactie
Lasse Schöne (Ajax) glijdt met een sliding de bal weg. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Lasse Schöne (Ajax) glijdt met een sliding de bal weg.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Daarom geen slidings

Ruud Gullit snapt niet waarom vroeger gewoon gras wel voor elke club betaalbaar was en nu niet meer. Welnu, als hij zich realiseert welke absurde bedragen knaapjes van 18 jaar nu al menen te moeten verdienen, om van de toppers maar te zwijgen, dan ligt het antwoord voor de hand.

Verder vindt hij het een groot gemis dat de 'vliegende sliding' ('Het balletje doet nooit iets raars, er komt niemand met een sliding invliegen') op kunstgras niet mogelijk is. Een toch wel curieus standpunt als je bedenkt, dat bij de vliegende sliding als de bal wordt gemist - wat nogal eens voorkomt - te dikwijls met opzet de enkels of het scheenbeen van de tegenstander even worden mee gepakt.

D. Groenendijk, Papendrecht

Onder economen

Peter de Waard schrijft dat de inflatie met een door de economische wetenschap bedacht paardemiddel niet is op te wekken. Peter, economie is net zo wetenschappelijk als astrologie of tarotkaarten leggen. Het is pseudowetenschap. Praat met een econoom en al gauw gaat het over 'het sentiment in de markt'. Dat sentiment staat voor ik-heb-geen-flauw-benul-ik-klets-ook-maar-wat. Achttien jaar pensioenfondsbestuur heeft me dat hardhandig geleerd.

Leon Rodenburg, Scheveningen

Nipt zakken?

Een 18-jarige scholier zakte nipt door een te laag cijfer op het examen Frans. Zij probeert via de rechter alsnog haar vwo-diploma te krijgen. Liefst zo snel mogelijk, want het academisch jaar start aanstonds.

Er is hier sprake van een wijdverbreid misverstand. Om te kunnen zakken voor het vwo-examen is veel meer nodig dan één laag cijfer. Slechts met een hele serie aan middelmatige en lage cijfers word je de mogelijkheid geboden het eindexamenjaar over te doen. Zo'n extra jaar ter voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs zou deze scholier zichzelf moeten gunnen.

Pieter Barnhoorn, Leiden

Zelf betalen

Max Pam stelt in zijn column gericht tot Alexander Pechtold de vraag of iemand die zijn kinderen persé naar een katholieke of moslimschool wil sturen dat niet zelf moet betalen.

Natuurlijk druipt zijn column van sarcasme, maar het is een feit dat hij daarmee uiting geeft aan wat de volgelingen van D66 en andere individualistische partijen vinden. Op mijn beurt stel ik dan de vraag of iemand die zijn kinderen persé naar een openbare school wil sturen dat niet zelf moet betalen. Als we vervolgens allemaal onze zin krijgen, scheelt dat de hele onderwijsbegroting en een volledig ministerie.

Henk Cruts, Vlijmen

Billy Joel

In het artikel over Billy Joel (V, 23 augustus) staat dat Joel 'niet bekend staat om zijn uitgesproken politieke boodschappen'. Inderdaad, Joel verkondigde in zijn (schaarse) mediaoptredens weinig over politieke zaken. In zijn muziekteksten was dat volledig anders. Denk aan Goodnight Saigon, een - weliswaar laat - protestlied tegen de aanwezigheid van de Amerikanen in Vietnam. Daarnaast de songs Leningrad (over de Koude Oorlog), We didn't start the fire (over oorlog voeren in de wereld). En - hoe actueel nu wederom met Trumps plannen om weer kolenmijnen te openen - het nummer Allentown (over het verval van deze stad in de Rust Belt. Hoe zo niet politiek bewust!

Jan van Ewijk, Hoofddorp

A must read

Wordt u ook wel eens kriegel wanneer uw vrienden en politieke geloofsgenoten, waaronder menig columnist van de Volkskrant, hun mening over Donald Trump geven? Van volledig getikt tot impeachment. Misschien een waarheid als een koe, maar dat laatste is in de VS van vandaag helaas 'wishful thinking'.

Hoe anders geeft columnist Maureen Dowd van The New York Times inzicht in haar president. Ze vertelt hoe haar vader en broertje al in 1947 in Herald Harbor kennismaakten met de plaatselijke KKK. En hoe naïef het toen ook al was te denken dat de griezels verslagen waren. Geschreven in een literaire stijl, met een foto die boekdelen spreekt.

De meeste Nederlanders hebben onderhand ook wel een mening over die mallotige Trump. En zijn veelal te druk, druk, druk, om een publicatie van meer dan 5 alinea's in de eigen krant te lezen. Beste lezers, maak daar dit keer a.u.b. een uitzondering op en lees de column van Maureen Dowd.

J. Peelen, Rolde

Fryslan niet boppe

De hele discussie omtrent ons nationaal volkslied is totaal overtrokken. Ik vind elk volkslied misplaatst. Neem het Friese volkslied, dat vind ik als Fries een vreselijk lied. Ik ben hier geboren maar ik voel mij geen Fries, ook geen Nederlander en al helemaal geen Europeaan. Ik ben een wereldburger. Ik heb een aversie tegen alle nationalistische uitingen. Het idee dat 'Friesland het beste land op aarde' is zoals ons volkslied beweert, is bespottelijk. Er zijn veel mooie landen met open mensen. Dat is de kracht van mensen en dat vind ik waardevol.

Jan Wind, Rottum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden