Dikke onvoldoende voor schooljongens Feyenoord

Voor het oog van voetballiefhebbend Europa heeft Feyenoord zich in Praag belachelijk gemaakt. Het elftal, met hier en daar toch gelouterde spelers, liet zich als een stel debuterende schooljongens vernederen door Sparta Praag....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De afgang werpt Feyenoord na de aanvaardbare 2-2 van vorige week in Rusland tegen Spartak Moskou ver terug in groep H van de Champions League. Feyenoord, qua financiële mogelijkheden achter Europees kampioen Bayern München nummer twee in de groep, moet in de komende twee thuisduels tegen de Duitsers en Praag de nodige punten halen om nog een rol van enige importantie te spelen.

Nederlandse clubvoorzitters zijn altijd happig om te wijzen op het immense verschil in begroting als ze tegen Italianen of Engelsen spelen. Wat dat aangaat was gisteren elke verhouding zoek: het budget in Rotterdam is pakweg vier keer zo groot als dat in Praag.

Feyenoord, dat door een rode kaart van Van Gobbel bijna een uur met tien man speelde, werd volledig ontluisterd. Opvallend was dat ook de zogenoemde 'grote jongens' als Van Hooijdonk, Bosvelt (die zich beiden ook nog aan smerige overtredingen bezondigden), Tomasson en Kalou faalden. Mede op verzoek van die categorie spelers heeft trainer Van Marwijk het spelsysteem voor de Champions League aangepast. Middenvelder Van Gastel vervangt linksbuiten Leonardo. Maar wat vorige week een helft lang aardig liep, leverde nu niets op. Van Gobbels rood mocht daarbij nauwelijks als excuus gelden.

Ook vóór diens uitsluiting in de 37ste minuut speelde Feyenoord belabberd. Op doelman Zoetebier na verdiende elke speler een dikke onvoldoende, met de centrale verdedigers Van Gobbel en De Haan als uitschieters naar beneden. Het duo is een parodie op een koppel zoals dat in de Champions League thuishoort. Ze waren gisteren pure spookrijders, een gevaar voor hun eigen ploeggenoten.

Feyenoord dacht net als tegen Moskou de bal langdurig in de ploeg te houden en van daaruit de aanval te voeden. Dat lukte geenszins omdat Sparta de ruimte klein hield en de aanvoer naar de aanvallers keurig afsloot. Tomasson bijvoorbeeld, de topschutter van de eredivisie, kwam nauwelijks aan de bal. Feyenoord oogde slordig, traag en zielloos, én het verloor vrijwel alle duels.

De fysiek sterke Tsjechen daarentegen vielen met overleg en soms aanstekelijk opportunisme aan. Zo ontstond een beeld van een machteloos Feyenoord, dat Sparta geen moment in verlegenheid bracht.

De treffer van Sparta die al een tijdje aanstaande was, viel in de 23ste minuut. Van Gastel botste op de rand van het strafschopgebied eerst op Van Gobbel en liet zich vervolgens verrassen door een sliding van Jarosik. Hartig kon van dichtbij simpel scoren.

Pas daarna had Feyenoord een korte opleving van een minuut of tien, de enige naar later bleek. Pas na een half uur wist Paauwe een schotje te lossen dat voor enig gevaar zorgde. Kalou had een doelpunt op de voet, maar hij raakte de bal verkeerd.

De tweede, beslissende treffer, was de perfecte samenvatting waarom het verdedigingscentrum de achilleshiel is van het elftal. Van Gobbel gaf een waardeloze pass door het centrum, waarna middenvelder Sionko het hazenpad richting doel koos. Daarop greep eerst De Haan halfslachtig in, onder meer omdat hij met het verkeerde been naar de bal ging. Van Gobbel wist daarop niets anders te bedenken dan de op volle snelheid liggende Sionko een duwtje te geven. De overtreding was onnodig, want Sionko speelde de bal te ver voor zich uit. Labant benutte de strafschop: 2-0.

Van Gobbel had al de gele kaart gekregen voor een onbehouwen overtreding op het middenveld tegen Hartig, zodat hij kon vertrekken. Met oerwoudgeluiden begeleidde het Tsjechische publiek hem naar de kleedkamer. Het is voor Feyenoord te hopen dat Van Wonderen over twee weken tegen Bayern München terug is van een blessure, anders valt het ergste te vrezen tegen Elber en co.

Wie overigens denkt dat Sparta Praag een wonderploeg is, vergist zich. Sparta is een regelmatige deelnemer aan de Champions League, maar het haalde vorig seizoen bijvoorbeeld slechts drie punten door een thuiszege op Donetsk. En de beste speler van toen, Rosicky, is alweer verkocht.

Na de uitsluiting van Van Gobbel zakte Paauwe terug naar het centrum en gingen Kalou en Van Hooijdonk samen voorin spelen. Eigenlijk kon Feyenoord slechts proberen de schade te beperken en zelfs dat lukte niet. Nog twee keer scoorde Praag, tot grote vreugde van het verrukte publiek.

Eerst liep Kincl kinderlijk eenvoudig weg bij De Haan, even later haalde Michalik van 16 meter uit. Leonardo mocht van Van Marwijk nog twaalf minuutjes meedoen, als een lichte vorm van karaktermoord. Nee, de beste speler van Feyenoord was de twaalfde man, de ruim duizend fans die hun ploeg tot het zeer bittere einde bleven ondersteunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden