Dikke mensen niet welkom in de erewacht Waalsdorpervlakte

Mensen met een al te fors postuur mogen niet in de erewacht staan tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Volgens de Vereniging Erepeloton Waalsdorp leidt het te veel af als ‘de knopen van het uniform er bijna vanaf springen’.

Kaya Bouma
null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigt Wendy Broer, secretaris bij de vereniging die de herdenking op 4 mei organiseert, naar aanleiding van een bericht op Omroep West. De regionale omroep sprak met een vrijwilliger die sinds vorig jaar niet meer wordt ingedeeld voor de erewacht, vanwege zijn forse postuur. In plaats daarvan mag hij nu bij de catering.

Volgens Broer geldt binnen de vereniging ‘al tientallen jaren’ als ongeschreven regel dat corpulente vrijwilligers niet welkom zijn in de erewacht. ‘Anders krijgen we klachten. Mensen die de herdenking op televisie hebben gezien bellen ons op: dat is toch geen gezicht.’ De twaalf man tellende erewacht staat tijdens de herdenking, die elk jaar door RTL wordt uitgezonden, aan weerszijden van het monument op de Waalsdorpervlakte en luidt om 20.00 uur de Bourdonklok.

De erewacht gaat gekleed in blauwe overalls. Als die te strak aanspannen rond de buik, trekt dat volgens Broer negatieve aandacht. ‘En dat leidt weer af van de herdenking, waarvoor wij daar staan.’ Zelf ziet de secretaris naar eigen zeggen ook af van een plekje in de erewacht vanwege haar postuur.

De kwestie is vorig jaar besproken in de algemene ledenvergadering van de vereniging. ‘Wij zagen dat een aantal mensen een maatje meer begon te krijgen. We hebben toen met z’n allen besloten dat we mensen die uit hun uniform groeien niet meer in te zetten bij de erewacht.’ De meerderheid van de leden heeft met die maatregel ingestemd, volgens secretaris Broer.

Zelf vindt het bestuur van de vereniging dat er geen sprake is van discriminatie. ‘Wij hebben allerlei verschillende taken binnen de vereniging’, aldus secretaris Broer. ‘De erewacht is een ereplekje. Wij willen dat de mensen die daar staan niet de verkeerde aandacht trekken. Ik snap niet wat daar mis mee is.’

'In Nederland mag je niet discrimineren’, zegt de vrouw van de geweigerde vrijwilliger tegen Omroep West. ‘Maar juist een vereniging die onze oorlogshelden herdenkt, zet mensen met een in hun ogen wat dikkere buik weg. Wat wordt de volgende stap? Mensen die een hazelip hebben?'

Aan de herdenking op de Waalsdorpervlakte doen jaarlijks zo’n 3.000 mensen mee. Er wordt een stille tocht gelopen. Om 20.00 uur luidt de Bourdonklok de twee minuten stilte in. De herdenking wordt gehouden op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen door de Duitsers zijn geëxecuteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden