Dikke buiken

In de scène uit Mother and Child waar advocate Elizabeth hoogzwanger op bed ligt, kun je de baby lichtjes zien bewegen in haar buik. Dat is geen trucage: Watts was tijdens de opname zelf in verwachting van haar zoon Samuel.

Mother and Child is een film die voor duidelijke taal kiest. De titel maakt meteen helder wat het hoofdthema is waarop regisseur-scenarist Rodrigo Garcia in drie afwisselende plotlijnen varieert. En de personages brengen geregeld onder woorden wie ze zijn, hoe ze in het leven staan en wat ze doormaken. Zo leren we dat de ooit ter adoptie afgestane advocate Elizabeth (Naomi Watts) briljant in haar vak is, maar ook in haar affaire met baas Paul (Samuel L. Jackson) haar emoties op orde houdt; kan er geen misverstand over bestaan dat fysiotherapeute Karen (Anette Bening) een moeilijk mens is dat door een leemte in haar hart slecht tot wezenlijk contact in staat is; en blijkt dat Lucy (Kerry Washington) en Joseph (David Ramsey) een warm echtpaar vormen, maar niettemin flink worstelen met hun nog onvervulde kinderwens. Dan ga je al snel vermoeden dat de gebeurtenissen vroeg of laat met elkaar verbonden raken, en dat doen ze ook.


En toch is Mother and Child een subtiele, volwassen film die weliswaar op grote sentimenten mikt, maar beheerst en zonder effectbejag te werk gaat. Garcia, zoon van schrijver Gabriel Garcia Márquez, kiest voornamelijk voor een statische, kalme cameravoering, waardoor de uitstekende acteurs alle ruimte hebben om de complexe emoties van hun personages af te tasten. Niet alles aan Mother and Child is even geloofwaardig - zo moet een hoogzwanger karakter enkele maandjes te lang met een dikke buik rondlopen om de verhaaltjes netjes bij elkaar te krijgen - en de warm bubbelende muziek van Edward Shearmur had ook iets minder aanwezig mogen zijn. Enkele kanttekeningen bij een zorgvuldig, zonder meer ontroerend drama.


Mother and Child (Rodrigo Garcia, 2009)


RTL 8, 20.30-23.10 uur.


Little Big Soldier

(Ding Sheng, 2010) Op RTL 7 is het Jackie Chan-tijd, met twee films uit de nadagen van deze kung fu-ster uit Hong Kong. Om te beginnen het kostuumspektakel Little Big Soldier, waarin soldaat Chan een tegenstander ontvoert om een flinke beloning te kunnen innen. Dat ontwikkelt zich al snel tot een met actie gelardeerde buddyfilm die moeilijk serieus is te nemen, maar met alle melige grollen - onder meer over de blijvend in Chans borst stekende pijl - best onderhoudend is. Wordt gevolgd door de middelmatige gangsterkomedie Rob-B-Hood, waarin Chan een criminele sukkel speelt die zichzelf met de zorg voor een baby opscheept.


RTL 7, , 20.30-22.30 uur (Little Big Soldier), 22.30-1.00 uur (Rob-B-Hood).


A Prairie Home Companion

(Robert Altman, 2006) De zwanenzang van grootmeester Altman volgt een uitzending van het gelijknamige radiovariétéprogramma, dat al dertig jaar wordt uitgezonden op de Amerikaanse publieke omroep. Een harteloze Texaan (Tommy Lee Jones) wil een einde maken aan deze traditionele, vrolijke radio-uitzending. Zo'n laatste show vormt de ideale achtergrond voor een typische Altman-ensemblefilm: de camera glijdt langs de karakters - gespeeld door een sterrencast met Meryl Streep en Woody Harrelson - die op routine hun voorbereidingen treffen, terwijl ze losjes babbelen over vroeger. Liefdevol en in overvolle shots schetst Altman een groep mensen die elkaar al jaren kennen, en al jaren hetzelfde doen: grappen maken en liedjes zingen. Ondanks, of eigenlijk dankzij, de melancholie bruist A Prairie Home Companion van leven. Het is opmerkelijk hoe lichthartig een film over afscheid kan zijn.


WDR, 23.15-1.00 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden