Dikdebat moet niet over schoonheid gaan

HARRIET DUURVOORT

'Nothing tastes as good as being skinny feels', liet supermodel Kate Moss zich ooit ontglippen. De wereld was te klein. Anorexiapropaganda! Schoonheidsmythe! Schande, ze is zelf ook moeder!

Iemand anders die volkswoede opriep was moeder Watkins uit de documentaire Rauwer. Haar rauwkostfetisjisme resulteerde in een kind dat net zo ondervoed zou zijn als een leeftijdgenootje in hongerend Afrika. Ook ik huiverde van haar optreden bij Pauw & Witteman. Ze had een punt over het chips-en-energiedrankjes-dieet waar de rest van de schoolkinderen op teert.

Laten we het even in perspectief plaatsen. Anorexia is een psychiatrische aandoening. Volgens het Trimbos-instituut is het percentage Nederlanders dat hieraan lijdt al jaren 0,2 procent. De orthorexia van mevrouw Watkins is een uitzondering. Obesitas is een onnoemelijk veel groter probleem. En minstens zo ziekmakend.

Ik presenteerde laatst een dag over kinderen en obesitas. Een kwart van de Amsterdamse kinderen is te zwaar. Bij allochtone kinderen loopt het helemaal uit de hand. Turkse kinderen spannen de kroon: maarliefst 44 procent is te zwaar, 8 procent daarvan heeft al morbide obesitas met alle 'ouderdomskwalen' van dien. Zoals het ontwikkelen van diabetes. Marokkanen en Antillianen volgen de Turken op de voet en Surinamers en Nederlanders lopen snel in.

Hoe armer en lager opgeleid, hoe dikker. Terwijl je zonder enige opleiding kunt bedenken dat minder eten juist goedkoper is. Je kind een keer een glas kraanwater geven in plaats van cola, hoe moeilijk is dat? Wat minder olie gebruiken zodat je langer met een fles doet? Tel uit je winst!

De oorzaak van obesitas is simpel: eten. Verslaafd aan te vet, te zoet, teveel koolhydraten en te weinig bewegen.

Marokkanen en Turken hebben in principe een gezonde keuken, met veel groente, fruit, vis en linzen. Ook olijfolie is gezond. 'Maar niet dagelijks een kopje door het eten', zoals een Marokkaanse diëtiste uitlegde. En fruit eten is gezond, maar als je avond aan avond bergen druiven, mandarijnen en vijgen eet, krijg je toch teveel suikers binnen. Turken en Marokkanen zitten minder bij de MacDonalds, maar hun eigen fastfoodbroodjes Döner en het fenomeen Kapsalon, zijn ook lekker vet.

De Wageningen Universiteit deed onderzoek naar te dikke Surinaamse en Antilliaanse vrouwen. De conclusies waren weinig verrassend. Gezond eten is gewoon niet lekker en niet gezellig. Nederlanders eten om te overleven, meenden de ondervraagde dames. Zij leven om te eten. De Surinaamse keuken is heerlijk, maar groente wordt kapotgekookt en alles wordt afgebakken.

Daarnaast is dik minstens even mooi als slank. Een gezellig dikke Surinaamse dame vertrouwde mij tijdens het congres toe dat ze tijdens een bezoek aan het consultatiebureau hoorde dat haar kleindochter te zwaar was. 'Ik dacht: Wat een gezeur. Ben meteen lekker een ijsje gaan eten met mijn kleine.'

Het klinkt hartverwarmend, zo'n oma, maar in feite heeft ze dezelfde mentaliteit als een feeder. U weet wel, zo'n idioot die de hele dag liefdevol staat te frituren voor zijn moddervette eega, totdat ze uit haar bed getakeld moet worden om naar het ziekenhuis te worden gespoed. Een dankbaar onderwerp voor een SBS-documentaire op de late avond.

Een dik kind heeft een slechte start, want het metabolisme is bij voorbaat al uit balans. Een mensenlijf is op schaarste ingesteld, dus schakelt het bij elke afslankpoging over op de spaarstand. Eet je weer normaal, dan jojo je terug naar te zwaar.

In Amerika, voorland op het gebied van vetzucht, is men inmiddels de wanhoop nabij. Een vooraanstaand bioloog opperde dat niet-sporten strafbaar gesteld moet worden. In de zieltogende Amerikaanse economie zijn de jaarlijkse zorgkosten van obesitas 190 miljard dollar (145 miljard euro). Omdat obesitaspatiënten toch wat langer leven dan rokers, die vaak hun pensioen niet halen, zijn hun zorgkosten hoger. Maar er is ook bijvoorbeeld 5 miljard dollar extra brandstof nodig om al die dikke Amerikanen van A naar B te vliegen.

Het dikdebat moet niet over schoonheid gaan, maar over gezondheid. Het is simpel: Je moet een Body Mass Index (BMI) hebben van tussen de 19 en 24, dan ben je gezond. Zit je eronder, dan lijk je op Kate Moss toen ze jonger was en dat is te dun. Inmiddels denk ik dat ze wel op 19 zit, net als Doutzen Kroes. Beyoncé zit op 24. Schitterend. Zit je daar boven, al ben je bloedmooi zoals Nigella Lawson, dan krijg je op termijn gezondheidsklachten.

Harriet Duurvoort is mediaondernemer

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden