Dik Trom

Dik Trom is vooral lief, k(l)eurig en muzikaal.

'Stuiterende skippybal, kwabbelvetje, dikke mayonaisemuil en stinkende zak vet.' Dat zijn de scheldwoorden die de jeugdige goedzak Dik Trom in de naar hem vernoemde musical naar zijn hoofd krijgt geslingerd door het deftige loeder mevrouw Schimmelpenninck.

Daarmee is de grimmige kant van het script van Allard Blom wel samengevat. Op Schimmelpennincks vileine uithalen na, blijft Dik Trom De Musical vooral lief, aandoenlijk, k(l)eurig en muzikaal. Vera Mann zorgt als enige voor scherpe randjes door als opgedirkte directrice van warenhuis Schimmelpenninck liederlijk tekeer te gaan tegen Dik Trom.

Het joch probeert tegen haar zin haar dochter Nelly van haar blindheid af te helpen door een benefietcircus te organiseren. Terwijl een zwerver Dik Trom helpt bij het zoeken naar geschikte acts, probeert Schimmelpenninck zijn plannen te dwarsbomen. Musicalster Mann manifesteert zich chique, grillig én ordinair en zorgt daarmee voor dramatische hoogtepunten.

Logischerwijs krijgt zij van haar opponent Dik Trom minder theatraal tegenspel, hoe goed de jongen ook wordt gespeeld door de jeugdige Joes Brauwers (die eerder met talent en flair Kruimeltje vertolkte). Brauwers acteert en zingt overtuigend, met een open blik richting publiek, maar partij voor de ervaren Mann is hij niet. Daardoor sluimeren conflicten op de achtergrond en volgen we vooral de pogingen van Dik Trom om als outcast - een dikkertje - zijn droom te realiseren. Rosanne Waalewijn (Kinderen voor Kinderen) levert als Nelly een behoorlijke prestatie door met staren en stilzitten blindheid te suggereren. Met Bauers vormt ze een ontroerend miniduo.

Naast de drie kinderrollen bezetten zes volwassenen alle dubbelrollen. Maar die vele dubbelrollen vertragen wel - het verhaal voltrekt zich in de regie van Dick van den Heuvel bijna als een voorgelezen kinderboek. De verkleedpartijen in het kleurrijke winkel- en circusdecor geven echter ook veel komische uitvergroting.

De warme, solide Ara Halici omkadert als zwervende verteller het verhaal en onderstreept de moraal: iedereen kan een held zijn.

Maar curieus genoeg blijft één verhaallijntje hangen: dat waarin Dik Trom met een avontuurlijk opstel nog net over zou gaan en liefdevol zou verwijzen naar zijn geestelijk vader, schrijver Johan Kievit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden