Dik pak sneeuw legt Nederland lam

Een dik pak sneeuw heeft vandaag geleid tot chaos in het westen, oosten en zuiden van het land. Nog nooit waren de files op de snelwegen zo lang. In Den Haag viel de meeste sneeuw, 19 centimeter.

De ANWB gaat ervan uit dat de avondspits dinsdag minder druk is dan de ochtendspits. Maar Rijkswaterstaat adviseert alsnog automobilisten de avondspits te mijden, met name in het zuidoosten van Nederland.

Lees hier ons liveblog over het winterweer terug.

Fietsers trotseren de sneeuw en gladde wegen in de hoofdstad. Beeld anp
Fietsers trotseren de sneeuw en gladde wegen in de hoofdstad.Beeld anp

Het CBR heeft 1235 rijexamens afgelast vanwege de sneeuw. Vooral in Zuid-Holland gaan veel rijexamens niet door, namelijk 385 van de 657 examens. Dat heeft het CBR gemeld. In het hele land zouden er vandaag 3190 rijexamens plaatsvinden. In de noordelijke provincies, waar vrijwel geen sneeuw viel, gaan bijna alle examens vooralsnog door.

Nooit eerder kende Nederland zo'n drukke spits. Door de sneeuw die er vannacht en vanochtend viel ontstonden files met een totale lengte van meer dan duizend kilometer lengte. Een record, volgens de ANWB. Het vorige record uit 1999 was 975. In het verkeerscentrum van Rijkswaterstaat in Utrecht is Tanja Braun.

Op deze kaart van ArcGIS Online is de drukke ochtendspits van vanochtend te zien. De impact die het weer op het verkeer heeft is zichtbaar gemaakt met de verkeersinformatie.

Situatie op de weg om 9:15 uur. Beeld Esri
Situatie op de weg om 9:15 uur.Beeld Esri

In België heeft het vandaag ook flink gesneeuwd. In Oostende, de stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is tien centimeter sneeuw gemeten. Dat is daar sinds 30 december 1985 niet meer voorgekomen.

De verstoringen tussen Den Haag en Gouda en tussen Breda en Lage Zwaluwe zijn voorbij, meldt de NS.

Een fietser in Amsterdam passeert een molen in de sneeuw. Beeld anp
Een fietser in Amsterdam passeert een molen in de sneeuw.Beeld anp

Dennis Wilt, de weerman van RTL Nieuws, voorspelt dat het nog de hele dag blijft sneeuwen in grote delen van het land. Volgens hem blijven alleen het uiterste noorden van Noord-Holland en de noordelijke provincies van heftige sneeuwval verstoken. In het westen van Brabant en in Limburg sneeuwt het nog tot diep in de nacht en kan er plaatselijk nog 9 centimeter sneeuw vallen.

De VerkeersInformatiedienst spreekt, in tegenstelling tot de ANWB, niet van een recordspits. 'De 943 kilometer file die er vanochtend stond, laat zich maar moeilijk vergelijken met de 975 kilometer uit 1999. Daarvoor moet je dat cijfer omrekenen naar wat er met de huidige technieken destijds op de snelweg aan file zou zijn gemeten. Doe je dat naar eer en geweten, dan kom je uit op een getal tussen de 1100 en de 1300 kilometer', aldus de VID.

Door de sneeuwval zijn zo'n veertig Europese vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerster van Schiphol.

Veel problemen dus door het winterse weer, maar in Noordlaren waar het droog is, zijn ze wel blij met de vorst. In de Groningse plaats wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs gereden.

De ANWB gaat ervan uit dat de avondspits minder druk is dan de ochtendspits. 'Het verkeer zal meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon', aldus een woordvoerder. Automobilisten moeten wel attent blijven op gladheid.

De verkeerschaos op de Nederlandse snelwegen is voorbij. De files losten in de loop van de ochtend op nadat rond 8.30 uur het dieptepunt was bereikt met ruim 1000 kilometer file. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB.

Alleen in de regio Den Haag, rond het Prins Clausplein, en op de A12 van Zoetermeer naar Den Haag stond het verkeer nog vast. In totaal ging het om 25 kilometer file.

Verkeer op de A13 bij Delft. Beeld anp
Verkeer op de A13 bij Delft.Beeld anp
Schapen in een besneeuwd weiland. Beeld anp
Schapen in een besneeuwd weiland.Beeld anp

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan de avondspits te mijden. Volgens een woordvoerster geldt dat met name voor het zuidoosten van het land, onder de lijn Zeeland-Twente. Maar ook in andere delen van het land doen mensen er verstandig aan te kijken naar de verkeerssituatie voordat ze de weg op gaan, voegde ze er aan toe.

De sneeuw die in een groot deel van het land is gevallen, heeft geleid tot de drukste spits ooit. Gisteravond gingen de strooiwagens al op pad in de regio Rotterdam.

De sneeuw heeft ook gezorgd voor flink drukker telefoonverkeer. Bij provider Vodafone werd er vanochtend zo'n 60 tot 70 procent meer gebeld dan normaal is op dat moment, liet een woordvoerder weten.

Via het zogenoemde 2G-netwerk, waar voornamelijk oudere types mobiele telefoons gebruik van maken, werd er 60 procent meer gebeld. Het 3G-netwerk, waar de meeste smartphones gebruik van maken, kreeg 70 procent meer bellers. 'Zo'n piek zien we normaal tussen 5 en 6 uur 's avonds. Het netwerk is er wel op gebouwd, maar het is veel meer dan normaal', aldus de woordvoerder.

Een gracht in de hoofdstad kleurt wit. Beeld anp
Een gracht in de hoofdstad kleurt wit.Beeld anp

Natuurlijk zijn #sneeuw en #file trending topic op Twitter. Maar ook de muts van NOS-verslaggever Gerri Eickhof is populair. Eickhof droeg de muts vanochtend, toen hij langs de A20 verslag deed van de sneeuwchaos. Voor de liefhebber: 'Gekocht op de Lindenmarkt in Amsterdam voor 10 euro, nepbont, hoofdmaat 59', laat de NOS weten.

Een 7-jarig jongetje is in Amsterdam-Zuid gewond geraakt toen hij een verkeerslicht op zich kreeg. Dat gebeurde nadat een bus op de kruising van de Zeilstraat en de Amstelveenseweg linksaf sloeg, maar de achterkant door de gladheid naar rechts uitweek.

Het stoplicht viel om en belandde op het kind, meldt de politie. Hij is ter plekke behandeld door een medisch team. Hoewel zijn verwondingen leken mee te vallen, is hij toch uit voorzorg overgebracht voor controle naar een ziekenhuis.

Kandidaten voor een motorrijbewijs die vóór 19 januari hun papiertje wilden halen komen door de weersomstandigheden in de problemen. Vanaf die datum gaan namelijk nieuwe, strengere, regels rond het motorrijbewijs in voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Veel jongeren die nog in de oude regeling een motorrijbewijs wilden behalen, vissen nu achter het net.

Passagiers lopen naar een vliegtuig op een wit Rotterdam The Hague Airport. Het vliegverkeer kent ondanks de hevige sneeuwval voorlopig geen problemen. De baan is schoongeveegd en de vliegtuigen vertrekken op tijd. Beeld anp
Passagiers lopen naar een vliegtuig op een wit Rotterdam The Hague Airport. Het vliegverkeer kent ondanks de hevige sneeuwval voorlopig geen problemen. De baan is schoongeveegd en de vliegtuigen vertrekken op tijd.Beeld anp

In een groot deel van het land heeft het verkeer veel hinder van het winterweer. En dat heeft geleid tot de drukste ochtendspits uit de Nederlandse geschiedenis: in totaal stond er op het hoogtepunt meer dan duizend kilometer file. Het vorige record uit 1999 was 975. NOS-verslaggever Gerri Eickhof is bij de A20 in Rotterdam.

Op TomToms is vandaag geen verkeersinformatie te zien, meldt RTL Nieuws. Het systeem waarmee de ANWB naar verkeersinformatie stuurt, is van slag.

Ruim 2200 leerlingen van het Segbroek College in Den Haag hebben vandaag een dagje vrij gekregen. Veel leerlingen en docenten kunnen de schoolgebouwen niet bereiken door de sneeuw. Het verkeer op de wegen in de stad staat vrijwel overal stil of rijdt zeer langzaam.

Door het dikke pak sneeuw in Amsterdam is het voor vuilniswagens moeilijk de vele bruggetjes op te rijden. Het huisvuil wordt daarom vandaag voorlopig even niet ingezameld. Mogelijk wordt de inzameling in de middag weer opgepakt. 'We gaan kijken of de situatie dan veiliger is', aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

Een man maakt met een sneeuwschuiver de stoep schoon in Amsterdam. Beeld anp
Een man maakt met een sneeuwschuiver de stoep schoon in Amsterdam.Beeld anp

De wachttijden bij grote taxicentrales in Rotterdam en Den Haag zijn inmiddels opgelopen tot ruim een uur.

Een man op een ligfiets rijdt door de sneeuw in Delft. Beeld anp
Een man op een ligfiets rijdt door de sneeuw in Delft.Beeld anp

Op de snelwegen en grote provinciale wegen zijn in het winterse weer tot nog toe bijna 300 ongelukken gebeurd. Dat is ruim het dubbele van normaal, wanneer het er 100 tot 150 zijn. Dat meldt Allianz Global Assistance. Volgens een woordvoerster gaat het vooral om ongevallen waarbij maar één voertuig is betrokken. Omdat rustig wordt gereden, valt het met de schade mee.

Het CBR heeft bijna 400 rijexamens afgelast. In de provincie Zuid-Holland gingen de meeste niet door: 156 van de 657 examens. Dat aantal kan nog oplopen. In de noordelijke provincies, waar vrijwel geen sneeuw viel, gaan alle examens vooralsnog door.

Voetgangers in Delft lopen door de sneeuw. Beeld anp
Voetgangers in Delft lopen door de sneeuw.Beeld anp

Hieronder een lijstje met actuele sneeuwhoogten van Weerplaza:
19cm Den Haag
12cm Leidschendam
1cm Sittard
11cm Assenbroek
5cm Arnhem
11cm Delft
0cm Maastricht

De komende uren blijft sneeuwval mogelijk, al wordt het wel minder, aldus het weerbureau. Het oosten van Brabant en Gelderland, als ook Limburg houden tot in de avond en komende nacht kans dat het daar gaat sneeuwen.

Een man wandelt met zijn honden door de sneeuw. En groot deel van het land heeft te maken met veel sneeuw en gladheid. Beeld anp
Een man wandelt met zijn honden door de sneeuw. En groot deel van het land heeft te maken met veel sneeuw en gladheid.Beeld anp

In Den Haag is tot nu toe 19 centimeter sneeuw gevallen. De hofstad is daarmee een uitschieter wat betreft sneeuwhoogtes in ons land, zo meldt Weerplaza.

In het hele zuidwesten van het land heeft het flink gesneeuwd. Alleen al vannacht viel daar meer dan 10 centimeter. Het midden van het land kreeg een laagje van zo'n 6 centimeter te verwerken. In de noordelijke provincies is nog weinig tot niets naar beneden gekomen.

Bekijk hier de fotoreeks van de chaos op de snelwegen vanochtend.

null Beeld anp
Beeld anp

Treinvervoerder Arriva die in delen van het land de regionale spoor- en busverbindingen verzorgt, kampt met vertraging en uitval van treinen. Gemiddeld zijn reizigers een half uur langer onderweg. De vervoerders raden reizigers aan via Twitter te volgen of dienstregelingen zijn aangepast.

Vrijwel alle bussen, waaronder die van Connexxion en Veolia, hebben vertragingen van gemiddeld een half uur. Dit komt vooral door de vele files overal in het land.

Reizigers die vanaf Schiphol vliegen moeten rekening houden met vertragingen van gemiddeld een half uur. De gevolgen van de sneeuwval voor de luchtvaart lijken in eerste instantie mee te vallen. Volgens een woordvoerster is het aantal vertragingen en annuleringen toegenomen.

Infografiek van de file top tien.

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal ongelukken op de snelwegen valt gezien de weersomstandigheden mee. Tot 7.30 uur uur telde het Korps landelijke politiediensten (KLPD) ongeveer tien ongevallen. Daarbij was alleen sprake van blikschade. 'Doordat er veel files zijn kan op veel plaatsen ook niet hard worden gereden', aldus een woordvoerder van het KLPD.

De Nederlandse snelwegen zijn een grote rode vlek op de kaart van het ANWB. Vooral in de Randstad is de chaos in kleuren te zien. Bij donkerrood staat het verkeer volledig stil, bij rood en oranje is het langzaam rijden en stilstaan.

Op de A27 staat het verkeer vast tussen Raamsdonksveer en Oss, de A6 is onbegaanbaar van Lelystad tot Muiderberg. Op de A2 rijden mensen van Boxtel tot Amsterdam langzaam achter elkaar aan. Ook de wegen rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn mudvol.

Het oude spitsrecord dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits. Ook toen was de oorzaak sneeuw. Volgens de ANWB is de kans aanwezig dat de ochtendspits naadloos overgaat in de avondspits.

null Beeld anp
Beeld anp

De ochtendspits van dinsdag is de drukste spits ooit. Dat meldde de ANWB vanmorgen. Iets voor 8.30 uur stond er 1000 kilometer file. En het eind is nog niet in zicht. Vooral rond Rotterdam, Den Haag en Den Bosch staat het verkeer muurvast.

Verkeer op de A13 bij Rotterdam. De hevige sneeuwval zorgt voor extra drukte in de ochtendspits. Beeld anp
Verkeer op de A13 bij Rotterdam. De hevige sneeuwval zorgt voor extra drukte in de ochtendspits.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden