Dijsselbloems koffertje bevat dinsdag weinig verrassingen

Het zal premier Mark Rutte moeite kosten om nog iets nieuws te vertellen aanstaande dinsdag. Traditiegetrouw is het leeuwendeel van de plannen voor volgend jaar in de weken voor Prinsjesdag al uitgelekt. Hij deed er vrijdag laconiek over. Zijn ervaring leert dat hij het niet kan voorkomen. En dit jaar maakt het hem weinig uit: de begroting zit vol cadeautjes die best mogen lekken.

RTL-journalist Frits Wester wordt door Rutte uitgenodigd om zijn plaats in te nemen en de gelekte stukken uit de Miljoenennota voor te lezen.Beeld anp

Rutte sprak tijdens de ministerraad met zijn ploeg over de boodschap die zij gezamenlijk zullen uitdragen op Prinsjesdag. Bij zijn wekelijkse persconferentie zei hij lachend: 'Gelukkig is alles nog geheim'. Kort daarvoor had Frits Wester bij RTL Nieuws de belangrijkste plannen al bekendgemaakt. RTL beschikte daarnaast over een document van de Rijksvoorlichtingsdienst met communicatie-instructies voor de bewindslieden.

De premier had zich dit jaar met het lekken verzoend, zelfs besloten het te omarmen. Hij nodigde Wester uit om achter zijn microfoon plaats te nemen en de kabinetsboodschap voor te dragen. 'Nederland is terug in de economische kopgroep van Europa, maar we moeten nuchter blijven', citeerde Wester de woorden die Rutte over vier dagen zal bezigen.

'Koers houden' is wederom de mantra. Veel Nederlanders gaan erop vooruit, maar het economisch herstel bereikt nog niet iedereen. En het buitenland dreigt het Nederlandse geluk te verstoren. Conflicten elders reiken tot in Nederland in de vorm van jihaddreiging en een groeiende stroom vluchtelingen. Prioriteit volgend jaar is: werk, koopkracht en groei moet landen bij mensen.

Geen nieuwe boodschap

Die boodschap is niet nieuw, zei Rutte. 'Het zal u niet verbazen dat we niet volgende week ineens met een heel ander verhaal komen.' Frits Wester had geen vragen meer.

De Miljoenennota bevat positief nieuws voor vrijwel iedereen, zoveel is duidelijk uit alles wat gelekt is. Vooral werkenden profiteren dankzij een lastenverlichting op arbeid van 5 miljard euro, een voornemen dat al voor het reces bekend was. De arbeidskorting tot 50 duizend euro gaat omhoog. De tweede en derde belastingschijf gaan met circa 2 procentpunt omlaag en het hoogste tarief van 52 procent schuift op naar een hoger inkomen. Het moet 35 duizend banen opleveren.

Het kabinet trekt geld uit om gepensioneerden en mensen met een uitkering te ontzien. Hun koopkracht blijft gelijk of groeit een beetje. De ouderenkorting gaat omhoog, de zorgtoeslag blijft hoog, de huurtoeslag gaat niet omlaag.

Beeld anp

Zuur

De vermogensrendementsheffing gaat op de schop. De belastingvrije voet gaat omhoog naar 25 duizend euro. Daarboven geldt stapsgewijs: een groter vermogen is meer belasting. Minister Asscher van Sociale Zaken mag 300 miljoen uitgeven aan kinderopvangtoeslag zodat jonge ouders meer gaan werken. Ook gemeenten krijgen geld voor meer kinderopvang. Vaders krijgen drie dagen extra ouderschapsverlof.

Minister Hennis van Defensie krijgt net als vorig jaar wat meer te besteden: 345 miljoen erbij en nog eens 60 miljoen voor missies. Op een eerdere bezuiniging van een miljard is echter nog steeds sprake van 'minder minder'. Ruim een half miljard euro wordt geoormerkt voor het asielbeleid. Minister Ploumen besteedt 110 miljoen euro in 'de regio'.

De duivel zal in de details zitten. Al dat 'extra geld' komt ergens vandaan, kan elders niet worden uitgegeven. De Miljoenennota schetst het grote plaatje met veel zoet. Het zuur zit doorgaans verstopt in de losse begrotingen van de ministeries. Daarop is het toch echt nog wachten tot Prinsjesdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden