Dijsselbloem was doelwit van bompakket uit Athene

Eurogroepvoorzitter en demissionair minister Jeroen Dijsselbloem was een van de doelwitten van de acht bompakketjes die maandag in Athene zijn onderschept en onschadelijk zijn gemaakt. Dijsselbloems woordvoerder bevestigt dinsdag de berichtgeving hierover in verschillende Griekse media. In de bompakketjes zat volgens de Griekse politie niet genoeg explosief materiaal om grote schade aan te richten.

Redactie
Minister Dijsselbloem. Beeld Reuters
Minister Dijsselbloem.Beeld Reuters

De bombrieven waren volgens Griekse bronnen gericht aan verschillende politici en andere bekende figuren, onder meer bij de EU en de ECB. Ook de Griekse oud-minister professor Gikas Hardouvelis wordt genoemd.

De bompakketjes werden ontdekt in een postsorteercentrum vlakbij Athene. Hierna werden ze onschadelijk gemaakt. Als afzender stond op de pakketjes een academische instelling. Wie achter de terreuractie zit, wordt nog onderzocht. Eerder kwamen bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Parijs bombrieven terecht. Donderdag raakte een IMF-medewerkster gewond bij het openen van zo'n brief.

'Het is ronduit schokkend', zegt EU-parlementariër Paul Tang en partijgenoot van Dijsselbloem. Premier Mark Rutte noemt het verschrikkelijk dat mensen bombrieven sturen. 'Daar is geen enkele rechtvaardiging voor te vinden', zegt hij. 'Juist in het belang van de veiligheid kan ik nooit ingaan op een specifieke casus. Dus ook niet op deze.'

Vermoeden

De politie vermoedt dat een Griekse guerrilla-groep die in 2010 bombrieven naar ambassades en Europese leiders stuurde, mogelijk achter deze actie zit. In het poststuk dat naar de Duitse minister van Financien Schauble werd gestuurd, zat een boek waarin explosief materiaal was verstopt. Het werd op 15 maart onderschept door de Duitse autoriteiten.

Als afzender stonden op het pakketje leden van de conservatieve partij Nieuwe Democratie die in de oppositie zit. De militante groep die zei verantwoordelijk te zijn voor het sturen van het pakketje naar Duitsland, heeft nog niet de bombrief geclaimd die naar het IMF werd gestuurd. Deze explodeerde een dag later, op 16 maart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden