Dijsselbloem: voor 2014 worden er geen concessies meer gedaan

'Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goed maken door inhaalgroei. Zo is het niet. We zullen de tijden van een groei van 3 procent niet terugkrijgen.' Ondanks zijn drukke programma in Washington had minister en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag kennis genomen van  de kritiek van CPB-directeur Coen Teulings die de limiet van 3 procent wil loslaten. Wat hij ervan dacht? 'Moet ik dat weer zeggen.'

Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF Beeld anp

Dijsselbloem erkent dat ook Nederland in 2013 het begrotingstekort niet onder de 3 procent zal kunnen houden - 'dan zouden we te veel lastenverzwaringen moeten doorvoeren' - maar voor 2014 worden er geen concessies meer gedaan. Daar is het regeerakkoord duidelijk over.

Nederland wil dat de landen van de eurozone zich houden aan de 3 procent. En natuurlijk zijn er uitzonderingen mogelijk. 'Eurocommissaris Rehn heeft al gezegd dat de bezuinigingen dit jaar zullen halveren. En daar is begrip voor. Er moet een afweging per land kunnen worden gemaakt. En daarbij wordt afgewogen of landen snel genoeg haast maken met structurele hervormingen.' Dijsselbloem wil niet dat het tekort nu weer wordt vergroot en daarmee alle moeizame resultaten van 2012 en 2013 in 2014 weer ongedaan worden gemaakt.

Bankenunie
Dijsselbloem hoopt dat volgend jaar een akkoord kan worden bereikt over een bankenunie in Europa. 'Mogelijk ben ik te optimistisch, maar ik sluit niet uit dat we in juni heel ver kunnen komen', zei hij. In die maand hoopt hij met de ministers van Financiën van de eurolanden overeenstemming te bereiken over de mogelijkheid om banken te herkapitaliseren via het Europese reddingsfonds. Ook komen er dan voorstellen voor een resolutiemechanisme. Dat is een pot waaruit de eurolanden gezamenlijk steun aan wankelende, belangrijke banken kunnen verlenen. 'Dan heb je een gereedschapskist voor banken in problemen', aldus de minister.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei dat er nog geen positieve vooruitzichten zijn over de economie in de eurozone. Hij sluit niet uit dat de ECB binnenkort nog met een 'kleine neerwaartse aanpassing' komt. Hij weet niet of de ECB daar nog veel aan kan doen. 'Onze ruimte om te manoeuvreren is beperkt. De rente is al dicht bij het nulpunt. We hebben nog maar weinig munitie en moeten ons afvragen wat het juiste moment.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden