Dijsselbloem unaniem veroordeeld door Europees Parlement: 'persona non grata'

Wat normaliter is voorbehouden aan dictators in verre landen en vijanden van de EU, was maandag het lot van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem: een unanieme veroordeling door het Europees Parlement. De gerespecteerde Franse parlementariër Alain Lamassoure (christen-democraten) riep zelfs op Dijsselbloem tot persona non grata in alle parlementsgebouwen te verklaren.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld null
Jeroen Dijsselbloem.

De parlementariërs zijn woedend dat Dijsselbloem weigert met hen in discussie te gaan over de Griekse crisis. 'Schandalig', zei Manfred Weber, leider van de Europese christen-democraten. 'Onacceptabel', riep Gianni Pittella, leider van de sociaal-democraten, de partijgenoten van Dijsselbloem. De Groenen, Verenigd Links, conservatief-rechts en extreem-rechts (PVV) uitten hun boosheid in soortgelijke bewoordingen. Conclusie: Dijsselbloem moet onmiddellijk opstappen als voorzitter van de Eurogroep.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani verklaarde 'trots' hoe zijn parlement met vereende krachten Dijsselbloem door de grasmaaier trok. 'Van iemand die grote offers vraagt van de Europese burger verwacht je dat hij verantwoording aflegt aan de vertegenwoordigers ervan', aldus Tajani, die beloofde Dijsselbloem een gepeperde brief te sturen.

Geld en vrouwen

De boosheid van het parlement komt niet alleen door het bedanken voor een debat over Griekenland. De parlementariërs zien hun kans schoon volop uit te halen naar het bezuinigingsbeleid van de lidstaten waarvan Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter het gezicht is geworden. En daarnaast is er het interview met Dijsselbloem vorige week in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin hij suggereerde dat zuidelijke eurolanden hun geld verbrassen aan geld drank en vrouwen om daarna bij de hardwerkende noordelijke buren hun hand op te houden.

Dat Dijsselbloem spijt heeft betuigd over die opmerking - 'was niet zo bedoeld, Calvinistische directheid' - mocht niet baten. Zijn excuus voor het afzien van een Griekenlanddebat (te volle agenda) evenmin. Het parlement ruikt en wil bloed.

Politieke druk

Vooralsnog blijft dat uit. Het parlement heeft niets te zeggen over het aan- of aftreden van de Eurogroepvoorzitter, het zijn de ministers van Financiën die daarover beslissen. Maar die ministers zijn niet ongevoelig voor de politieke druk vanuit het parlement.

Vrijdag treft Dijsselbloem zijn collega's in Malta. Zijn positie staat niet op de agenda, maar wordt zonder twijfel besproken. Dijsselbloem had graag zijn termijn tot midden januari willen afmaken, ook als er straks een nieuwe Nederlandse minister van Financiën in de Eurogroep zit. Was dat praktisch al een lastige kwestie, met de oorlogsverklaring van het parlement lijkt de kans erop verkeken.

Lees verder

Dijsselbloem stevent af op harde confrontatie voor herbenoeming
Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem stuurt aan op een harde confrontatie met het Europees Parlement. Zuid-Europese parlementariërs zijn woedend over wat zij zien als seksistische en discriminerende uitlatingen van Dijsselbloem over vrouwen en zuidelijke eurolanden.

Media in Spanje en Portugal bol van boosheid over 'drank en vrouwen'-uitspraak
Waar hebben de media het deze week over in Spanje en Portugal? Over de 'drank-en-vrouwen'-uitspraak van Jeroen Dijsselbloem, constateert onze correspondente Maartje Bakker. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden