Dijsselbloem terecht op de bres voor Stabiliteitspact

De kritiek van Dijsselbloem op de Europese Commissie is terecht, maar komt op een ongelukkig moment.

Beeld anp

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft scherpe kritiek geuit op het gebrek aan optreden van voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Dijsselbloem sprak van ondermijning van het Stabiliteitspact door de Commissie, die 'dodelijk is voor het vertrouwen in de samenwerking binnen de eurozone'. Hij reageerde op het doorschuiven van sancties tegen Spanje tot na de verkiezingen en het onbestraft laten van het te hoge begrotingstekort van Frankrijk.

De reprimande van Dijsselbloem was gerechtvaardigd omdat Juncker had gesuggereerd dat Frankrijk boven de Europese wet zou staan. 'Omdat het om Frankrijk ging', had de Commissievoorzitter gezegd, moest afgezien worden van sancties. Een zeer kwalijke opmerking van de toch al onbesuisde Juncker, die niet onweersproken kon blijven. Dijsselbloem kan een voorkeursbehandeling van één van de eurolanden niet over zijn kant laten gaan omdat het Stabiliteitspact dan door niemand meer nageleefd hoeft te worden.

Dat de Europese Commissie uitstel van sancties noodzakelijk acht in verband met de politieke situatie, valt niettemin wel te begrijpen. In Frankrijk is een keihard gevecht gaande om iets te redden van de broodnodige hervormingen die de regering-Hollande eindelijk wil doordrukken. In Spanje zijn deze maand nieuwe verkiezingen omdat het onmogelijk bleek om een regeringscoalitie te vormen. En dan is er nog het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU op 23 juni. Pas op de plaats in Brussel tot uitgekristalliseerd is wat in Madrid, Parijs en Londen de nieuwe verhouding tot de EU zal zijn geworden, is dan ook niet onverstandig.

Maar dat neemt niet weg dat Dijsselbloems interventie in het najaar in Brussel bovenaan de agenda moet komen. Het begrotingstekort van Spanje ligt voor het vierde opeenvolgende jaar boven de 3 procent die als maximum in het Stabiliteitspact wordt gehanteerd. Frankrijk heeft maar liefst 11 keer de regels van het pact overtreden in de 16 jaar dat de euro bestaat. De observatie van Dijsselbloem dat er van gemeenschappelijke financiële discipline in de eurozone eigenlijk niet meer kan worden gesproken is maar al te juist.

Herstel van de begrotingsdiscipline in de eurozone vergt nieuwe afspraken, maar die moeten dan wél worden nageleefd - ook door Juncker en zijn Europese Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden