Update

Dijsselbloem: tempo met financiële wetten

De Tweede Kamer moet met het 'grootst mogelijke tempo' wetten behandelen die de financiële sector verder hervormen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat donderdag aan het einde van het debat over de nationalisatie van SNS Reaal. Dijsselbloem wees er op dat sommige wetten de afgelopen jaren erg lang in de Kamer hebben gelegen. Dat gold bijvoorbeeld voor een wet voor het terugvorderen van bonussen. Die ligt inmiddels in de Eerste Kamer.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer tijdens het debat over de over de nationalisatie van SNS Reaal Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer tijdens het debat over de over de nationalisatie van SNS ReaalBeeld anp

Dijsselbloem weerstaat de druk van de Tweede Kamer en blijft het salaris van de nieuwe SNS-bestuurder Gerard van Olphen van 550.000 euro verdedigen. Dijsselbloem wil wel dat de nieuwe SNS-top er alles aan gaat doen om te bezien of bonussen kunnen worden teruggehaald bij de oud-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de neergang van het concern, zei hij woensdagavond in een debat. Hij temperde wel bij voorbaat de verwachtingen. De nieuwe top moet ook bekijken of een oud-bestuurder als Sjoerd van Keulen aansprakelijk kan worden gesteld voor de foute beslissingen die hij in de periode 2006-2008 nam. De vrijdag vertrokken topman Ronald Latenstein was in die tijd de financiële topman.

De Kamer sprak in het debat over de nationalisatie van SNS schande over het salaris van Van Olphen. Maar Dijsselbloem bleef herhalen dat het verdedigbaar is en dat hij een vakman nodig heeft om het SNS-concern met een balans van 130 miljard euro veilig te stellen. Van Olphen moet proberen zo veel mogelijk van de 3,7 miljard euro die de Staat namens de belastingbetaler in de bank moest steken, terug te krijgen.

Dupe
Dijsselbloem vindt dat de toon van het debat over de vroegere SNS-top de afgelopen dagen 'erg ver' ging. 'Er was bijna sprake van een heksenjacht.' De nieuwe bestuurder Van Olphen, die overigens 1 miljoen euro minder gaat verdienen dan in zijn vorige baan, mag daar niet de dupe van worden. 'Ga niet van de heer Van Olphen een boeman maken.'

Dijsselbloem vindt niet dat de balkenendenorm (187.000 euro) toegepast moet worden op de bankensector, zoals diverse Kamerleden opperden. Hij wees erop dat met instemming van de Kamer bij staatsdeelnemingen meer wordt betaald dan de balkenendenorm en dat dat ook nodig is. Ook het salaris van Gerrit Zalm bij ABN Amro (750.000 euro) is nog 'een klap hoger' dan wat de nieuwe SNS-top gaat verdienen.

Hele linie
De PvdA-minister zei wel dat hij vindt dat de salarissen in de financiële sector in de breedte hoog zijn en dat hij daarover spreekt met de Nederlandse banken. VVD-Kamerlid Mark Harbers had gesteld dat de beloning in de bankensector 'over de hele linie fors omlaag' kan. Harbers zei dat de cao voor bankpersoneel nog steeds 'goudgerand' is.

Dijsselbloem kondigde aan dat zowel zijn ministerie als De Nederlandsche Bank (DNB) de eigen rol bij SNS Reaal gaan evalueren. Ook komt er een evaluatie van de werking van de Interventiewet, die bij de volledige onteigening van alle aandelen SNS voor het eerst is ingezet. DNB is al tot de conclusie gekomen dat in 2006 nooit goedkeuring had mogen worden verleend aan de koop door SNS van de risicovolle en omvangrijke vastgoedportefeuille Bouwfonds van ABN Amro.

De minister vindt een onafhankelijk onderzoek naar het SNS-debacle niet nodig. Mocht de Kamer daar anders over denken, dan zou de Algemene Rekenkamer dat het beste kunnen verrichten.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden