Dijsselbloem stevent af op harde confrontatie voor herbenoeming

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem stuurt aan op een harde confrontatie met het Europees Parlement. Hij slaat een uitnodiging af om het parlement volgende week dinsdag bij te praten over Griekenland. De parlementariërs zijn al woedend over wat zij zien als seksistische en discriminerende uitlatingen van Dijsselbloem over vrouwen en zuidelijke eurolanden.

Dijsselbloem komt aan bij een Eurotop in BrusselBeeld afp

De twee grootste fracties in het parlement (christen- en sociaaldemocraten) eisen al enkele dagen het vertrek van Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter. Directe aanleiding is een interview waarin Dijsselbloem de suggestie wekte dat zuidelijke eurolanden hun geld verbrassen aan 'drank en vrouwen' om vervolgens bij de noordelijke buren hun hand op te houden voor financiële steun. Dijsselbloem betreurt dat zijn opmerkingen op die manier zijn opgevat.

Het Europees Parlement heeft niets te zeggen over het aanblijven van de Eurogroepvoorzitter maar hun opstelling beïnvloedt wel de ministers van Financiën. Die moeten binnenkort beslissen of Dijsselbloem zijn termijn tot medio januari mag afmaken als hij straks geen demissionair minister van Financiën meer is. Het gewraakte interview heeft de kans daarop niet vergroot.

Het parlement vraagt Dijsselbloem al sinds begin dit jaar voor een discussie in de plenaire zaal in Straatsburg over de aanhoudende problemen met de financiële hulp voor Griekenland. Dat stuitte steeds op agendaproblemen. In zijn uitnodigingsbrief deze week aan Dijsselbloem schrijft parlementsvoorzitter Tajani dat hij 'erop vertrouwt' dat het komende dinsdag eindelijk wel lukt.

Dijsselbloem antwoordde donderdag dat hij 'helaas' dinsdag niet kan. Volgens Den Haag heeft het parlement te lang gedraald met het bevestigen van de uitnodiging en is de agenda van de minister daardoor dichtgeslibd. Dat hij bang zou zijn om de parlementariërs onder ogen te komen na zijn 'drank en vrouwen'-uitspraak, wordt door Financiën met klem ontkend. Dijsselbloem sprak vorige week met de economiecommissie van het parlement en werd daar al onthaald op scherpe kritiek.

Tajani zal het wegblijven van de Eurogroepvoorzitter volgende week veroordelen. Veel parlementariërs willen niet alleen van Dijsselbloem af vanwege het interview maar ook om het bezuinigingsbeleid dat de Eurogroep vraagt van eurolanden met problemen. 'Het is geen geheim dat de sociaaldemocratische fractie het al jaren moeilijk heeft met de standpunten van Dijsselbloem', schreven de partijgenoten van de PvdA'er vorige week. De christendemocraten waren minstens zo scherp. Zij veroordeelden de opmerkingen over drank en vrouwen als een aanval op alle lidstaten en alle EU-burgers.

Eind volgende week vergadert de Eurogroep op Malta. Dijsselbloem zal dan opnieuw worden aangesproken op het interview. Hij was juist van plan een charmeoffensief te starten om zijn termijn als Eurogroepvoorzitter af te maken. Wie de voorzittershamer eventueel kan overnemen is nog niet duidelijk. De Spaanse minister De Guindos - zijn woordvoerster verspreidde actief het drank&vrouwen-citaat - wordt vaak genoemd, maar heeft als christendemocraat de verkeerde politieke kleur. De sociaaldemocraten willen het voorzitterschap van de Eurogroep behouden, nu alle andere belangrijke EU-posten in christendemocratische handen zijn.

Meer over de controversiële uitspraken van Dijsselbloem

Opmerking over 'drank en vrouwen' helpt Dijsselbloem niet bij Eurogroep
Met een opmerking over 'drank en vrouwen' heeft PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën de kans verkleind dat hij zijn tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep kan afmaken. Zijn sociaal-democratische partijgenoten in het Europees Parlement vinden zijn uitlatingen 'schandalig' en zullen hem niet steunen.

Dijsselbloem geeft geen gehoor aan oproep af te treden als Eurogroepvoorzitter
Minister Dijsselbloem van Financiën betreurt dat de indruk is ontstaan dat hij de zuidelijke eurolanden als spilzieke lidstaten ziet die vervolgens hun hand ophouden bij de noordelijke landen. Hij geeft echter geen gehoor aan de oproep van Italië en Portugal om af te treden als voorzitter van de Eurogroep.

Commentaar: Dijsselbloems lot ligt in de handen van de Eurogroep
Onbekookte uitspraken van voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep spelen zijn vijanden in de kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden