Dijsselbloem: PVV 'bestelt' anti-EU-rapporten

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet onder de indruk van de oproep van PVV-leider Geert Wilders om uit de Europese Unie te stappen. In een reactie op het vandaag verschenen rapport waarin onderzoeksbureau Capital Economics stelt dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei zou opleveren, noemde hij het PVV-standpunt 'herkenbaar'. Volgens de minister zou Wilders rapporten 'bestellen' om dat standpunt te onderbouwen.

PVV-leider Geert Wilders tijdens de presentatie van het NExit rapport in Nieuwspoort. Beeld anp

In 2012 liet de PVV een ander Brits onderzoeksbureau Lombard Street Research onderzoeken wat de gevolgen van een terugkeer naar de gulden zouden zijn. Volgens dat rapport zou een afscheid van de euro de Nederlandse staat op termijn geld opleveren. Het bureau erkende eurosceptisch te zijn, maar verzekerde onafhankelijk onderzoek gedaan te hebben.

Capitol Economics, het onderzoeksbureau dat verantwoordelijk is voor het vandaag verschenen rapport, concludeert onder andere dat een vertrek uit de EU Nederland een kans biedt om de welvaart te laten toenemen in een mate die alleen lang geleden kon worden bereikt. De groei is mogelijk omdat regels en verplichtingen van de EU wegvallen, zo zeggen de onderzoekers. Nederland zou vrijere handelsbetrekkingen kunnen aangaan met andere landen.

In mei vorig jaar mailde het bureau met Wilders over de onderzoeksopdracht. Daarin waarschuwden de onderzoekers dat terugtrekking ook gepaard gaat met grote risico's. NRC Handelsblad kreeg de correspondentie tussen het onderzoeksbureau en de PVV in handen: 'Letterlijk schreven de onderzoekers ('Business in strict confidence') op 21 mei dat er wel degelijk grote risico's aan een Nederlandse uittreding verbonden zijn.' De onderzoekers waarschuwden dat een uittreding zou kunnen leiden tot een nieuwe kredietcrisis.

Kritiek op rapport
Volgens Dijsselbloem is een exit 'erg onverstandig'. 'Ik weet één ding heel zeker: Nederland is een economische grootmacht in Europa. We verdienen de bulk van ons geld door handel met EU-landen dus Nederland heeft heel veel belang bij een interne markt met makkelijke handel. Daar past ook één munt bij. Die is op het moment sterk en de eurozone staat er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden. Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn', aldus Dijsselbloem.

Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit Tilburg, zegt het rapport niet serieus te nemen. Volgens hem zijn alleen de kosten, het geld dat richting Brussel gaat, in kaart gebracht. 'Naar de baten is niet gekeken. De goederenstromen en de financiële stromen hebben ons juist heel veel voordelen opgeleverd. De baten zijn gigantisch', aldus Eijffinger. Uit de EU stappen zou Nederland volgens hem veel schade toebrengen.

Lees hier de belangrijkste punten uit het rapport.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) Beeld epa
 
'Naar de baten is niet gekeken. De goederenstromen en de financiële stromen hebben ons juist heel veel voordelen opgeleverd.'
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit Tilburg

Ook Eurocommissaris Neelie Kroes heeft kritiek op de oproep van Wilders. 'Een hint voor Wilders: wij zijn Nederlanders, geen Zwitsers, Noren of Chinezen,' twitterde ze vandaag. De verschillen in economische ontwikkeling met bijvoorbeeld de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland kunnen niet eenvoudigweg aan de euro worden toegeschreven, zo verduidelijkt Kroes haar tweet tegen het ANP. 'Heb je wel eens gedineerd in Zwitserland en Noorwegen en naar de rekening gekeken?', vraagt ze relativerend.

Voor Nederland zijn Nederlandse oplossingen en modellen nodig, en Nederlandse invloed op de EU, stelt Kroes. 'We moeten niet mensen gaan nadoen die verschillen van de Nederlanders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden