Dijsselbloem: opnieuw miljardenlening voor Griekenland

Griekenland krijgt opnieuw een miljardenlening. De regering heeft alle hervormingen die daarvoor nodig waren doorgevoerd, liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zaterdag weten. Hij leidt als voorzitter van de Eurogroep de gesprekken met Griekenland.

Minister Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Minister Jeroen DijsselbloemBeeld anp

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. De Griekse regering heeft in ruil voor financiële steun onder meer bezuinigingsmaatregelen genomen.

Volgens Dijsselbloem heeft Griekenland genoeg vooruitgang geboekt om een nieuwe lening te krijgen. De Eurogroepvoorzitter zegt dat dat de weg vrijmaakt om maandag formeel akkoord te gaan met een lening van 2 miljard euro.

Griekenland moest aan een aantal voorwaarden voldoen om de 2 miljard te krijgen, zo moest het bestuur bij de banken zijn aangepast en moesten er privatiseringen en hervormingen in de steigers staan.

Kritiek

In september uitte de Algemene Rekenkamer nog kritiek op de noodsteun aan Griekenland en andere probleemlanden. Het zou onvoldoende duidelijk zijn waar het aan noodlijdende landen geleende geld terechtkomt.

Griekenland heeft inmiddels 256 miljard geleend, daar komt nu weer 2 miljard bij. Waaraan die noodsteun feitelijk heeft besteed, is onbekend, zegt de Rekenkamer. Alleen is duidelijk dat 18 miljard euro is uitgekeerd aan de Griekse banken. Voor het overige kan de Rekenkamer niet achterhalen waaraan de miljarden worden besteed en of dat rechtmatig en doelmatig gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden