Dijsselbloem 'ontspannen' over sociaal overleg

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is 'heel ontspannen' over het sociaal overleg dat werkgevers en vakbonden al enige weken voeren. Dijsselbloem reageerde vrijdag na de wekelijkse ministerraad op voorzitter Bernard Wientjes van wergeversorganisatie VNO-NCW, die 's ochtends had gezegd dat het overleg 'eerder nog weken dan dagen' gaat duren.

Redactie
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld anp

Dijsselbloem sprak vertrouwen uit dat er een sociaal akkoord komt. Hij heeft nog tot 1 mei de tijd voor hij de hoofdlijnen van de begroting voor volgend jaar naar de Europese Commissie in Brussel moet sturen.

Als de sociale partners het eens zijn, buigt het kabinet zich over het resultaat van hun onderhandelingen. Waarschijnlijk volgen dan onderhandelingen tussen kabinet en sociale partners. Daarna moet het kabinet nog steun verwerven bij de oppositie, omdat oppositiepartijen nodig zijn voor een meerderheid in de Senaat.

Dijsselbloem sprak ook vertrouwen uit dat dat goed komt. Kijkend naar het verleden is het zo dat de Senaat in beginsel de begroting van het kabinet steunt. Senatoren hebben eerder een houding van 'ja, tenzij', dan 'nee, mits', zei Dijsselbloem.

De minister reageerde ook op de oproep van de Raad van State donderdag, die stelde dat tegenover de bezuinigingen van het kabinet ook lastenverlichting moet staan. Volgens Dijsselbloem is dat in de huidige economische crisis 'helaas niet mogelijk'. Nu is er nog sprake van lastenverzwaringen, maar de komende tijd worden die geleidelijk meer vervangen door bezuinigingen, zoals op ontwikkelingssamenwerking en bij Defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden