Dijsselbloem: niet alleen bezuinigen

Het kabinet wil niet alleen bezuinigen, maar ook proberen de economie aan te jagen en te zorgen voor meer werkgelegenheid. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in reactie op de jongste CPB-ramingen.

Minister DijsselbloemBeeld anp

Dijsselbloem sprak van 'sombere cijfers', die 'extra bitter' zijn voor de tienduizenden die werkloos worden. 'We zitten in zwaar weer, waar we doorheen zullen moeten.'

Dijsselbloem beaamde dat de cijfers iets beter zijn dan de Europese Commissie vorige week voorspelde, maar weigerde te spreken van een 'meevallende tegenvaller'. Vrijdag komt het kabinet met 'een reactie'.

Diederik Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich grote zorgen over de oplopende werkloosheid. Alles wat het kabinet de komende tijd doet moet er op gericht zijn om daar tegenwicht aan te bieden, onder meer door extra investeringen om de jeugdwerkloosheid binnen de perken te houden.

Samsom zei vandaag dat de cijfers afgezet tegen de verwachtingen van de afgelopen maand nog meevallen. Dat neemt niet weg dat er'een ongelooflijk groot gat' in de begroting zit. Positief is volgens hem dat na vele jaren van dalend consumentenvertrouwen, dat in 2014 weer wat aantrekt.

Het prille herstel van de economie moeten we in 2013 een kans geven, zei Samsom, en dus nu niet bezuinigen. Volgend jaar moet er wel extra bezuinigd worden. Het kabinet moet daarover afspraken maken met de oppositie en met de sociale partners, aldus de PvdA-leider.

Halbe Zijlstra

Het financieringstekort over dit jaar en volgend jaar valt wat gunstiger uit dan de Europese Commissie vorige week raamde, zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat donderdag in een eerste reactie op de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau.

Volgens het CPB komt het tekort dit jaar uit op 3,3 procent en volgend jaar op 3,4 procent. Dat betekent volgens hem dat in totaal 4 miljard bezuinigd moet worden volgend jaar. Zijlstra verwacht dat het kabinet daarover vrijdag een besluit neemt. Dit jaar het tekort onder de 3 procent krijgen, lukt alleen door de belastingen te verhogen. Dat lijkt Zijlstra niet wenselijk.

Zijlstra hoopt dat er snel overeenstemming komt met de oppositie over de bezuiniging, zodat er ook in de Eerste Kamer een een meerderheid is. Hij wil 'geen politiek gekrakeel'.

Henk Kamp
De nieuwe CPB-ramingen wijzen volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken uit dat Nederland 'met een groot probleem zit'. 'Of het tekort nou 3,3 of 3,5 procent is, het is altijd ernstig.' Toch ziet Kamp 'licht aan het eind van de tunnel'. 'Weinig landen hebben zo'n goede uitgangspositie als Nederland, zei hij donderdag. 'We zijn in staat ons uit de crisis te werken.'

Nederland beschikt volgens Kamp over pluspunten, zoals een steeds meer exporterende maakindustrie. Bovendien is is het kabinet op de goede weg met 'zeer ingrijpende hervormingen' om de economie op te peppen en het begrotingstekort weg te werken. Voor volgend jaar komt er een aanvullend pakket. Of daarover vrijdag al een akkoord wordt bereikt, kon Kamp nog niet zeggen.

Halbe ZijlstraBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden