Dijsselbloem na opmerking Schaüble: stop discussie over Grexit

Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem vindt dat er een eind moet komen aan de discussie over een Grexit. Dat zei Dijsselbloem in Berlijn na een gesprek met politici van de sociaal-democratische SPD, meldt de NOS.

Redactie
Jeroen Dijsselbloem in Berlijn met Sigmar Gabriel van de SPD en Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Beeld afp
Jeroen Dijsselbloem in Berlijn met Sigmar Gabriel van de SPD en Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.Beeld afp

Hij wil dat wordt gepraat over de manier waarop Griekenland weer terug op het goede spoor kan worden gekregen, zei Dijsselbloem in Berlijn, waar hij was voor een toelichting op het akkoord over de Griekse schuldencrisis.

'Het is niet verstandig, nu dit akkoord er ligt, dat er politici zijn die zeggen, dat ze er niet genoeg vertrouwen in hebben. Of dat het nooit gaat lukken. En dat we onze belofte niet zullen nakomen. Dat gaan we wel doen. En dat is noodzakelijk. Het zal een succes worden. Het is noodzakelijk voor Griekenland.'

Hiermee doelde Dijsselbloem op de christendemocratische minister van Financiën Schäuble, die de afgelopen dagen ophef veroorzaakte met zijn opmerking dat een Grexit misschien toch beter is. 'Ik denk niet dat het een goed idee is wanneer sommige politici zeggen, nadat we een deal hebben gesloten, dat het geen goeie deal is. Dat ze er geen vertrouwen in hebben en dat we het niet kunnen waarmaken. Dat kunnen we wel', zei Dijsselbloem. 'Als je na zo veel moeite een overeenkomst bereikt, moet je erachter staan. Dat geldt voor alle partijen.'

Premier Mark Rutte zei donderdagavond in Nieuwsuur nog dat een Grexit volgens hem nog steeds mogelijk is. Als er geen afspraken komen, gaat een reeks gebeurtenissen plaatsvinden die er mogelijk toe leiden dat de Grieken er zelf uit stappen, zei hij.

Ontspannen Rutte zoekt naar meerderheid

Premier Mark Rutte kan verder onderhandelen over het nieuwe noodpakket voor de Grieken. Zijn eigen partij spartelt tegen, maar dat komt de premier niet slecht uit, schrijven Frank Hendrickx en Robert Giebels.

Jeroen Dijsselbloem Beeld afp
Jeroen DijsselbloemBeeld afp

Vertrouwen

Tijdens het debat in de Tweede Kamer donderdag zei Rutte dat het vertrouwen in de Grieken 'nog niet helemaal terug' is. Dat vertrouwen heeft volgens hem de afgelopen maanden een 'enorme' schade opgelopen.

Het vertrouwen moet echt worden teruggewonnen door de Griekse kant, aldus de premier. Het feit dat het Griekse parlement woensdagavond overeenstemming bereikte over het akkoord en de eerste bezuinigingen en hervormingen heeft doorgevoerd, noemde hij een 'belangrijke stap'.

Vanwege dat gebrek aan vertrouwen zal financiële steun aan de regering van premier Alexis Tsipras in stapjes gebeuren, zei Rutte. En de Grieken zullen steeds met 'concrete stappen' moeten laten zien dat ze meewerken aan het programma.

Rutte denkt dat de miljardenschuld die Griekenland heeft opgebouwd houdbaar is. De jaarlijkse lasten zijn te dragen in de begroting, zei hij, door de soepele voorwaarden voor de afbetaling van de schuld.

Banken weer open

Wat gebeurde er de dag nadat het Griekse parlement instemde met het reddingsplan? Lees het hier.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de hoeveelheid noodsteun die aan Griekse banken kan worden verleend donderdag vergroot met 900 miljoen euro, tot ruim 90 miljard euro. Tegelijkertijd heeft de eurzone ingestemd met onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen en noodleningen voor de Grieken. Ook krijgt Griekenland een kortetermijnlening van de Europese Unie om tot half augustus aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden