Dijsselbloem moet crisisheffing deels terugbetalen

Minister Dijsselbloem van Financiën wacht een onbekende financiële tegenvaller, doordat hij een deel van de in 2013 geheven crisisbelasting terug moet betalen aan bedrijven. Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Het hoogste rechtsorgaan volgt zo'n 'conclusie' meestal op. Hoeveel de bedrijven terugkrijgen van de 628 miljoen die ze in 2013 betaalden, moet nog worden uitgerekend.

Minister Dijsselbloem. Beeld EPA

De crisisheffing was in april 2012 een bedenksel van de zogenoemde Kunduz-coalitie - VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Die stelden na de val van het eerste kabinet-Rutte in een paar dagen een pakket bezuinigingsmaatregelen samen, vooral bestaande uit lastenverzwaringen. Dit om het begrotingstekort onder het Europese maximum te brengen. Een daarvan was dat werkgevers 16 procent belasting moesten betalen over het bedrag boven een jaarinkomen van 150 duizend euro.

Op 25 mei 2012 kondigde het demissionaire kabinet aan dat de crisisbelasting op 1 januari 2013 zou worden geheven over het salaris van 2012. 'Vooral om ontwijkgedrag te voorkomen', zei de toenmalige staatssecretaris van Financiën Weekers (VVD) erover. Hij dacht er in 2013 een half miljard euro mee op te halen. Dat werd meer: 628 miljoen. Hoewel als eenmalig voorgespiegeld, werd de belasting in 2014 nog eens gebruikt, over de inkomens van 2013.

Met terugwerkende kracht

De advocaat-generaal vindt het onjuist dat een nieuwe belasting wordt geheven over een periode vóór aankondiging van die belasting. Dat is met terugwerkende kracht belasting berekenen en dat mag niet. De crisisheffing was volgens hem pas geoorloofd na 25 mei 2012, omdat vanaf dat moment salarisafspraken gemaakt konden worden die met de extra belasting rekening hadden kunnen houden.

Dat betekent dat als het inkomen van een werknemer tussen 1 januari 2012 en 25 mei 2012 al boven de 150 duizend uit was gekomen, de 16 procent belasting over dat meerdere, terug moet worden gegeven. Pikant daarbij is dat het vakantiegeld daar meestal nog net in zit.

De werkgever van iemand die over heel 2012 een inkomen had van bijvoorbeeld 4 euroton, heeft 40 duizend crisisbelasting betaald. Inclusief vakantiegeld had deze werknemer op 25 mei 200 duizend euro verdiend, 50 duizend euro meer dan de belastinggrens. De 8 duizend euro aan 16 procents crisisbelasting over de 50 duizend euro is volgens de advocaat generaal te veel geheven belasting die terug moet naar de werkgevers.

Hoeveel onterecht geïnd belastinggeld de staat moet terugbetalen van de 628 miljoen, is vooralsnog niet in te schatten. Hoeveel werknemers al op 25 mei 2012 meer dan 150 duizend euro hadden verdiend en hoeveel meer, is onbekend en een kwestie van rekenen. 'Ik meen dat verwijzing moet volgen voor het rekenwerk', schrijft de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën geeft geen commentaar op het advies van de advocaat-generaal. 'Het is nu aan de Hoge Raad om zich hier verder over te buigen', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden