Dijsselbloem: minder miljarden voor Griekse banken

Griekenland heeft minder noodhulp nodig van Europa dan gedacht. Dat zei minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in de Kamer.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem met de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos in Brussel. Beeld ap
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem met de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos in Brussel.Beeld ap

Athene kreeg in de zomer maximaal 86 miljard euro toegezegd door de landen van de eurozone voor de komende drie jaar. Er is minder geld nodig omdat onder meer de grote Griekse banken ,,veel minder" steun nodig hebben. Deze financiële instellingen halen meer geld op dan verwacht bij particulieren en beleggers.

Mogelijk komt de hulp aan de Grieken uit op ongeveer 70 miljard euro. Dijsselbloem hoopt dat 'gaandeweg het programma' dit bedrag nog verder omlaag zal gaan.

Voor kapitaalversterking van de Griekse banken is in het Europese hulppakket maximaal 25 miljard euro beschikbaar. Dat zal volgens de bewindsman 'aanmerkelijk' lager worden. Het komt 'waarschijnlijk' zelfs onder de 10 miljard uit.

Griekse tragedie afgewend

De EU en Griekenland lagen de eerste helf van dit jaar op ramkoers. Griekenland had nieuwe miljarden nodig, maar de linkse regering van Alexis Tsipras weigerde de Europese voorwaarden te slikken. De onderhandelingen zakten naar een dieptepunt toen de regering van Tsipras een referendum uitschreef over de Europese voorstellen.

De Griekse bevolking stemde op 5 juli in ruime meerderheid tegen de Europese eisen. Toch ging Tsipras terug naar de onderhandelingstafel en ging alsnog akkoord met een streng derde programma. Half juli werden het overleg over de inhoud van dat programma hervat, schreef correspondent Marc Peeperkorn in Brussel (+).

De beruchte voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis deed eind juli een boekje open: Griekenland had een plan klaarliggen om de drachme weer in te voeren, onthulde hij.

Derde steunpakket voor Griekenland

Dijsselbloem is om twee redenen tevreden over de toestroom van privaat kapitaal. Ten eerste moet er nu minder publiek geld in de banken worden gepompt. En ten tweede zullen die private aandeelhouders zich ook gaan bemoeien met de kwaliteit van de bedrijfsvoering van de banken. 'En dat lijkt ons uitstekend.'

Griekenland kreeg deze zomer voor de derde keer van de eurolanden een steunprogramma om de noodlijdende economie te steunen. Dat bedrag wordt in etappes verstrekt, telkens afhankelijk van de voortgang die het land boekt met de beloofde hervormingen en bezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden