Dijsselbloem leest Europese Commissie de les over Stabiliteitspact

De Europese Commissie ondermijnt het Stabiliteitspact dat de hardheid van de euro moet garanderen. Die scherpe kritiek uit Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, nadat Commissievoorzitter Juncker deze week had gesuggereerd dat het te hoge Franse begrotingstekort met de mantel der liefde wordt bedekt en sancties voor Spanje tot na de Spaanse verkiezingen zijn doorgeschoven.

Marc Peeperkorn
null Beeld afp
Beeld afp

'Als de Commissie het pact alleen strikt toepast bij kleine landen en dat nalaat bij de grote, is dat dodelijk voor het vertrouwen in de samenwerking binnen de eurozone. Ik kan de Tweede Kamer niet uitleggen dat wij het pact serieus moeten nemen als anderen dat niet doen', aldus Dijsselbloem donderdag in een gesprek met zeven Europese kranten, waaronder de Volkskrant.

Steeds des aanstoots is de opmerking van Juncker, afgelopen dinsdag in Parijs, dat Frankrijk steeds extra tijd krijgt om zijn begroting op orde te brengen 'omdat het om Frankrijk gaat'. Twee weken eerder erkende Commissaris Moscovici van Economische en Financiële Zaken dat een boetebesluit voor Spanje vanwege 'de politieke situatie' (lees: verkiezingen) is doorgeschoven tot juli. De Spaanse premier Rajoy had daarop aangedrongen.

Respecteren wat al is overeengekomen

'Mijn grootste zorg is of het Stabiliteitspact nog wel gehandhaafd wordt. Ik denk dat de Commissie er goed aan doet een beetje meer tijd aan haar geloofwaardigheid te besteden. De lidstaten hebben de Commissie nodig als scheidsrechter om het pact te handhaven. Als je dan leest dat de Commissievoorzitter zegt dat voor Frankrijk de zaken wat anders liggen, is dat echt schadelijk voor de geloofwaardigheid van de Commissie als bewaker van het pact. Dat is zeer zorgwekkend', aldus Dijsselbloem.

Hij wijst erop dat - in de aanloop naar een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU - volop gesproken wordt over meer samenwerking tussen de dan resterende 27 lidstaten. 'Hoe kun je van lidstaten verwachten meer macht met de EU te delen als dit de manier is waarop we met onze afspraken omgaan? Wat dat betreft ben ik zeer protestants, al ben ik katholiek. Je kunt samenwerking alleen versterken als je respecteert wat al is overeengekomen.'

De Commissie wil niet reageren op de kritiek van Dijsselbloem. Ze benadrukt dat Juncker in Parijs ook heeft gezegd dat Frankrijk geen voorkeursbehandeling krijgt maar gebruikmaakt van de flexibiliteit die het pact biedt.

Dijsselbloem zegt dat ministers van Financiën van de eurozone vrezen dat Junckers streven naar een politieke Commissie leidt tot een gepolitiseerd begrotingstoezicht. 'Het lijkt voordelig als de Commissie een oogje dichtknijpt voor jou. Maar de volgende keer sluit ze haar ogen voor een ander, en op den duur voor iedereen en zitten we met een blinde monetaire unie.'

Volgens Dijsselbloem zijn er 'gegronde redenen' waarom burgers eurosceptisch worden. 'De EU levert onvoldoende resultaat als het om veiligheid en groei gaat.' Wat zich wreekt is dat de EU steeds nieuwe grote projecten begint zonder de bestaande af te maken, aldus Dijsselbloem. 'De grenzen binnen de EU zijn opgeheven - een goed idee - maar we hebben verzuimd de buitengrenzen van de EU te versterken. De bankenunie staat in de steigers: laten we dat nu eerst afmaken voor we gaan dagdromen over een Europese minister van Financiën.' Ook plannen voor een Europese werkloosheidswet of een EU-pensioenstelsel verwijst Dijsselbloem naar de prullenbak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden