Dijsselbloem lag op ramkoers met NS-top

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft deze week hard ingegrepen bij NS. Hij eiste dat het spoorbedrijf, waarvan Financiën de enige aandeelhouder is, een procedure tegen een rapport van toezichthouder ACM introk. Daarna gelastte hij publicatie van het rapport, dat een vernietigend oordeel velt over de rol van NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Frank Hendrickx en Huib Modderkolk
Minister Jeroen Dijsselbloem bij het ministerie van Financiele Zaken na zijn gesprek met de NS-top Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem bij het ministerie van Financiele Zaken na zijn gesprek met de NS-topBeeld anp

Het werd de opmaat tot het onmiddellijke vertrek vrijdag van NS-topman Timo Huges. Met zijn handelen ging Dijsselbloem lijnrecht in tegen de wens van de raad van commissarissen van NS, blijkt uit gesprekken met betrokkenen.

Huges moest vertrekken omdat bleek dat hij wel degelijk persoonlijk betrokken was bij malversaties rond de aanbesteding in Limburg. Eerder had hij dat ontkend.

NS-dossier

Lees ook Wie was Timo Huges? Een verstokt automobilist, zo leest u in dit profiel.

Niet alleen Timo Huges heeft fout gehandeld bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. René de Beer van de directie van vervoersbedrijf Veolia speelde ook een cruciale rol. Zonder dat iemand het wist, gaf hij essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald. Reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

Particuliere ov-bedrijven gingen in 2008 met elkaar in zee om het monopolie van de NS te breken. De strijd om de concessies stinkt. Lees hier de reconstructie van Sander Heijne.

Drama

Met het vertrek van de NS-topman is het drama rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg compleet. Eerder werd al duidelijk dat NS-dochterbedrijven QBuzz en Abellio, dat de aanbesteding voor een periode van vijftien jaar binnensleepte, hadden gefraudeerd tijdens het biedingproces. Diverse personen van QBuzz werden daarop ontslagen. Nu blijkt het schandaal nog groter. Naast Huges stapt ook de topman van Abellio op. De concessie voor het openbaar vervoer in Limburg is door de provincie inmiddels gegund aan Arriva.

Dijsselbloem verdedigde gisteren het optreden van de raad van commissarissen van NS. Hij zei dat Huges informatie uit het rapport van ACM maandenlang 'slechts zeer summier en oppervlakkig' heeft gedeeld. De minister suggereerde dat er meer ontslagen gaan vallen bij de NS: 'Ik denk wel dat de raad van commissarissen verder maatregelen gaan nemen, ook in personele sfeer.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden