Dijsselbloem kan vandaag weer eens 'ja' verkopen

Draaide het de vorige keer nog om extra bezuinigingen en lastenverzwaring, bij de begrotingsonderhandelingen die vandaag beginnen gaat het nu om extra uitgaven en lastenverlichting. De vijf deelnemende partijen, VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP, hebben hun blik op de schatkist gericht, maar daar zit de minister van Financiën bovenop.

Jeroen Dijsselbloem moet vele verzoeken om extra geld pareren.Beeld anp

Met één greep uit die kas is Dijsselbloem akkoord gegaan: de VVD kreeg een lastenverlichting van een half miljard voor de hoogste inkomens in ruil voor het afschaffen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat was een wens van de PvdA.

Daar komt de schatkistbewaarder niet mee weg. De C3 wil samen met de PvdA een belastingverlaging voor iedereen, van de eerste belastingschijf dus. Ze denken daarbij aan een bedrag van 0,5 tot 1 miljard. Daarvan profiteren de laagste inkomens, ouderen, alleenverdieners en gezinnen - de doelgroepen van de onderhandelaars, met uitzondering van de VVD.

Sterk leger
Verder willen ChristenUnie en SGP pakweg 100 miljoen meer voor defensie. Dat zou een decennialange trend keren van almaar krimpende militaire budgetten. De CU wil verder meer geld voor nood- en ontwikkelingshulp en de SGP voor het OM, om de veiligheid van Nederland te vergroten.

Ik heb wel een beetje ruimte, liet Dijsselbloem vorige week weten. Doordat de werkloosheid iets gaat afnemen, is hij minder geld kwijt aan uitkeringen. Ook betaalt de staat een zeer lage rente over zijn schuld, dat is een meevaller.

En op 1 september groeit de economie op papier met circa 7 procent door een nieuwe berekening van het bruto binnenlands product. Daardoor dalen staatsschuld en begrotingstekort een beetje, want die worden in procenten bbp uitgedrukt. Nadeel is wel dat dat ook geldt voor het jaarlijkse bedrag aan ontwikkelingshulp en voor de afdracht van Nederland aan de EU. Die gaan omhoog als de economie groeit, ook al is dat op papier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden