Update

Dijsselbloem: kabinet sluit niks uit bij Griekse schulden

De eurolanden zullen nog jaren bezig zijn om Griekenland te helpen uit de schuldencrisis te komen. En de Tweede Kamer zal in dit proces telkens weer met het kabinet moeten overleggen. Het kabinet sluit een nieuw steunprogramma of kwijtschelding van de schulden niet uit.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het overleg van de Tweede Kamer over de goedkeuring voor leningen aan Griekenland. Beeld anp

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën betoogde dat dinsdag in de Tweede Kamer. 'Dit is een proces van de lange adem. Over een half jaar, sterker nog volgende maand, zitten we hier weer om de voortgang te bespreken. Dat is de realiteit van het Griekse dossier.'

Dijsselbloem 'sluit niet uit' dat de eurolanden op enig moment in de toekomst Griekenland schulden zullen kwijtschelden. Ook een nieuw steunprogramma sluit hij op termijn niet uit. Kwijtschelden van schulden is volgens hem wel de 'aller-, aller-, allerlaatste maatregel. Ongewenst, moeten we niet doen als het niet nodig is.' Op basis van het jongste akkoord over de Griekse schulden is het volgens Dijsselbloem ook niet nodig.

Afspraken
Dijsselbloem verwees naar de afspraken die hij vorige week met andere eurolanden maakte. Als Griekenland over een aantal jaar weer een begrotingsoverschot heeft en aan de eisen van de eurozone voldoet, dan zijn de eurolanden bereid te kijken naar 'verdergaande maatregelen', mochten die nodig zijn om de Grieken verder te helpen met het terugdringen van hun staatsschuld.

Wat die maatregelen zijn is niet omschreven, maar opties zijn behalve het kwijtschelden van schulden ook nogmaals het verlagen van rentes of het verlengen van looptijden. Vorige week werd al besloten tot een lagere rente en langere looptijd. Dat kost Nederland de komende 14 jaar 70 miljoen euro per jaar, bijna 1 miljard euro in totaal. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval VVD, PvdA, D66 en GroenLinks steunt die afspraken.

Gemakkelijke oplossingen
Volgens Dijsselbloem zijn er geen 'gemakkelijke oplossingen' voor Griekenland. Het land uit de eurozone zetten lijkt misschien gemakkelijk, maar dat zou het in onmiddellijke chaos sturen, met onder meer een bankrun en het niet meer betalen van overheidssalarissen.

Griekenland komt dan ook in een cyclus van devaluatie van de eigen munt en 'immense inflatie'. De fundamentele problemen worden in dat scenario bovendien niet opgelost en Griekenland wordt dan niet weer een concurrerende economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden