Dijsselbloem jaagt Cyprioten in de gordijnen

Cyprus is verbolgen over het eerste optreden van de minister Dijsselbloem (Financiën) als voorzitter van de Eurogroep. Nicosia vreest dat de komende dagen miljarden euro's aan spaartegoeden het eiland zullen verlaten als gevolg van Dijsselbloems opstelling in de Eurogroep.

Jeroen Dijsselbloem Beeld epa

De Nederlandse voorzitter weigerde maandagavond uit te sluiten dat aandeelhouders en spaarders van Cypriotische banken moeten meebetalen aan de redding van Cyprus. 'Compleet onacceptabel', zei een Cypriotische diplomaat hierover na afloop van de vergadering. Hij voorspelde een bank run (spaarders nemen massaal hun geld op) waardoor de Cypriotische banksector nog verder onderuitgaat. 'Dit had Juncker (de vorige Eurogroepvoorzitter, red.) nooit gedaan.'

Cyprus vroeg vorig jaar om een noodlening bij het Europees noodfonds. Volgens de Cypriotische minister van Financiën Shiarly heeft hij zo'n 17 miljard euro nodig. Dat is een relatief klein bedrag voor het fonds, maar het is bijna even groot als het bruto nationaal product van Cyprus.

Moeizame onderhandelingen
De onderhandelingen met Nicosia over de precieze omvang van de noodlening en de verplichte bezuinigingen, verlopen moeizaam. Verschillende lidstaten willen dat de banksector op het eiland een forse bijdrage levert aan de sanering van de overheidsfinanciën om het noodfonds (gefinancierd met belastinggeld) te ontzien.

Bij aankomst maandag in Brussel zei minister Shiarly dat hij een offer van spaarders niet kan accepteren. Dijsselbloem hield nadrukkelijk alle opties open. Op vragen over een mogelijke paniek bij Cypriotische spaarders wilde hij niet reageren.

Haircut
In 2012 besloten de eurolanden dat Griekse banken moesten bloeden om de Griekse overheidsfinanciën op orde te brengen. Zonder deze haircut kreeg Athene geen nieuwe lening uit het noodfonds. Om te voorkomen dat investeerders de eurozone zouden verlaten, spraken de lidstaten af dat dit een unieke ingreep was.

In Brussel wordt nu gespeculeerd dat voor Cyprus een soortgelijk scenario als voor Griekenland zal worden gehanteerd. Dijsselbloem weigerde die geruchten de kop in te drukken, waarmee de boot aan was. Europees Commissaris Rehn (economische zaken) probeerde de gemoederen te sussen met de verklaring dat 'de financiële en bancaire stabiliteit' in Cyprus voorop staat, maar het mocht niet baten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.