Dijsselbloem: in sommige sectoren moeten lonen omhoog

In sectoren waar daar ruimte voor is, moeten de lonen omhoog. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën vanmiddag bij RTL Z. 'Waar het kan moeten de lonen omhoog, dat stimuleert ook de binnenlandse vraag en dat is goed voor de economie.'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Beeld anp

Dijsselbloem reageerde op een oproep van PvdA-Kamerlid Nijboer, die vindt dat de lonen omhoog moeten in bedrijfstakken waar dat verantwoord is. 'Nu de Nederlandse economie herstelt, moeten mensen dat ook gaan merken. Veel grote bedrijven potten hun geld op, terwijl het gemiddelde huishouden nauwelijks meer te besteden heeft. Het is daarom de hoogste tijd dat de lonen omhooggaan in de sectoren waar dat mogelijk is. Dat is rechtvaardig en verstandig', aldus Nijboer vanochtend.

Dijsselbloem benadrukte dat niet in alle sectoren sprake is van loonruimte. 'Dus het zal zeer gedifferentieerd moeten worden. Het zal per sector en cao uitonderhandeld worden.'

Lastenverlichting
De minister reageerde ook uitspraken van voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die pleitte vandaag voor een netto lastenverlichting door het kabinet van 10 tot 15 miljard euro om de economie een impuls te geven. Het kabinet wil de lasten netto met 3 tot 5 miljard verlagen, maar heeft daarvoor op dit moment geen geld. Volgens De Boer valt dat geld te halen door te snijden in sociale zekerheid en zorg.

Volgens Dijsselbloem is dit voorstel 'niet serieus' een 'veel te makkelijk'. Voor lastenverlichting zoals VNO die bepleit zou elders in de overheidsuitgaven gesneden moeten worden en dat leidt juist weer tot hogere lasten voor bedrijven en burgers. 'Hans de Boer heeft geen geldmachine staan op zolder bij VNO. Hij kan niet 15 miljard tevoorschijn toveren. Hij kan het wel wegsnijden, maar dan lopen de lasten elders op.' Volgens Dijsselbloem kan wat De Boer wil alleen als bijvoorbeeld de zorgpremie verhoogd wordt, of de aow of de uitkeringen verlaagd worden.

Het kabinet wil de de komende jaren de lasten voor burgers en bedrijven met 3 tot 5 miljard euro verlagen. Dat is nodig om de negatieve inkomenseffecten voor sommige bevolkingsgroepen bij een belastingherziening op te vangen. In totaal hoopt het kabinet dat een belastingherziening leidt tot 15 miljard euro lagere lasten op arbeid en 100 duizend extra banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.